Studentii se plang de taxele mari din noul an universitar

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a dat publicitatii luni un studiu in care prezinta valorile celor mai importante taxe pe care studentii sunt nevoiti sa le plateasca in 21 de universitati din tara, atragand atentia ca acestea cresc de la un an la altul si ca multe dintre ele sunt nejustificate, la limita legii sau chiar ilegale, transmite Agerpres.

Conform studiului ANOSR, doar in ultimul an universitar 38% dintre universitati au crescut taxele de scolarizare, discutii despre astfel de cresteri existand in peste jumatate dintre universitati, iar in ultimii trei ani acestea au crescut in 81% dintre universitati.

ANOSR arata si faptul ca sunt diferente “uriase” intre taxele de scolarizare incasate de universitati pentru acelasi program de studiu, desi costurile ar trebui sa fie similare.

Astfel, daca la Universitatea Romano-Americana specializarea Drept e taxata cu 2.000 de lei, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca acelasi program de Drept e taxat cu 3.600 de lei. De asemenea, diferentele de la o universitate la alta pentru taxele platite la specializari ca Economie, Psihologie sau Automatica si Calculatoare pot fi de pana la 2.000 de lei. Cele mai mari diferente sunt la specializarile de Medicina — de la 4.800 de lei la Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu pana la 9.000 de lei la Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucuresti, arata sursa citata.

Studiul ANOSR prezinta si o harta a celor mai mari taxe de camin din universitatile romanesti.

“Desi in general caminele cu preturi mari au conditii foarte bune, totusi uneori valoarea taxelor pe care studentii trebuie sa le plateasca pentru ele depaseste limitele normale ale unui buget studentesc. Cele mai scumpe taxe de camin sunt la Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu — 540 de lei, la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iasi — 500 de lei si la Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iasi — 450 de lei.

Analizand taxele de admitere la universitate, ANOSR sustine ca acestea variaza intre 20 si 350 de lei, in contextul in care valoarea acestor taxe ar trebui sa acopere doar cheltuielile legate de personalul prezent la procesul de cazare si materialele utilizate, acestea nedepasind cateva zeci de lei.

Cele mai mari taxe de admitere, conform studiului ANOSR, sunt incasate de universitatile de medicina: Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” Iasi — 350 de lei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures — 200-500 de lei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj — 300 de lei.

De asemenea, taxele de reexaminare costa intre 25 de lei per examen (Universitatea Politehnica Timisoara) si 135 per credit ECTS (Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca), ceea ce inseamna ca restanta unui examen de 5 credite poate ajunge la 675 de lei, arata reprezentantii studentilor.

Studiul ANOSR mai arata si ca 76% din universitati nu fac diferente intre studentii la taxa si cei la buget cand vine vorba de plata taxelor administrative.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Cristian

    De fapt, taxele universitare din Romania sunt printre cele mai mici din UE. Proportionale cu calitatea invatamantului si calitatea vietii in frumoasa noastra tara.

    Din moment ce nu exista initiative din partea organizatiilor studentesti si senatului universitar pentru finantari alternative, traim exact ce meritam. Asta se intampla si in universitati mai mari din tara. Ma intreb daca Uni. Nord are vreo participare in proiecte stiintifice europene, sau proiecte stiintifice nationale?

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1