Studiu – 11,6% dintre pacientii diagnosticati cu diabet au fost spitalizati cel putin o data in ultimul an

diabet 211,6% dintre pacientii diagnosticati cu diabet, adica 100.000, au fost spitalizati cel putin o data in ultimul an pentru complicatii cauzate de aceasta boala, indica un studiu realizat de IMAS la solicitarea Centrului pentru Inovatie in Medicina si dat publicitatii luni, cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, informeaza AGERPRES.

Aproape 40% dintre pacientii cu diabet cuprinsi in studiu au fost diagnosticati de catre un medic ca avand probleme cu vederea, iar pe locul doi in topul celor mai frecvente complicatii la pacientii romani sunt problemele cardiace — 37,5% fiind diagnosticati in acest sens.

Neuropatiile sunt a treia mare categorie de complicatii prezente la 36,6% dintre pacienti, iar pentru 18% medicul a indicat probleme renale.

Prevalenta diabetului in Romania este de 10,3% in randul persoanelor cu varste de peste 18 ani (1,8 milioane de romani au diabet), dublu fata de numarul persoanelor inregistrate cu aceasta afectiune, arata acelasi studiu.

Potrivit studiului, 57% dintre persoanele diagnosticat cu diabet zaharat sunt barbati.

Dintre respondentii care au fost diagnosticati cu diabet de catre un medic, 64,4% fac parte din categorie de varsta 60 de ani si peste.

56,4% dintre persoanele intervievate considera ca diabetul poate fi vindecat, opinia fiind impartasita de 40,1% dintre pacientii diagnosticati cu diabet care au participat la studiu.

Cercetarea releva ca aproape 10% dintre cei intervievati considera diabetul o afectiune contagioasa, iar 78,9% ca diabetul apare ca urmare a unui consum crescut de dulciuri.

36,8% dintre pacientii cu diabet intervievati considera ca afectiunea lor este mai putin grava decat obezitatea, iar 40,6% dintre pacientii cu diabet apreciaza afectiunea lor ca fiind mai putin grava decat bolile cardiace.

Acelasi studiu arata ca 86,9% dintre cei intervievati recunosc greutatea ca fiind factor de risc pentru diabet.

De asemenea, sedentarismul este admis ca factor de risc de catre 75,7% dintre respondenti.

Potrivit studiului, 71,6% dintre pacientii cu diabet nu au mers in ultimele 12 luni deloc la neurolog, 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la oftalmolog.

Totodata, aproape 20% dintre pacientii cu diabet nu au fost la diabetolog in decursul ultimului an.

Doar 63% din totalul celor care au fost diagnosticati cu diabet declara ca tin dieta si un procent mult mai mic, 56,7% spun ca fac exercitii fizice, mai releva acelasi studiu.

Potrivit datelor prezentate luni, 18% dintre pacientii cu diabet (150.000) aflati in evidente spun ca nu au gasit medicamentele care le-au fost prescrise in farmacii.

De asemenea, aproape 30% din populatie are in familie pe cineva cu diabet.

Pacientii cu diabet se confrunta cu un risc de 25 de ori mai mare de amputare decat persoanele care nu sufera de diabet.

Complicatiile cardiovasculare sunt principala cauza de deces si dizabilitati in randul persoanelor cu diabet: 50% dintre persoanele cu diabet mor din cauza unor afectiuni cardiovasculare.

Studiul InoMed-IMAS a fost realizat in perioada 27 octombrie — 9 noiembrie pe un esantion reprezentantiv la nivel national de 1.010 persoane de peste 18 ani si are o marja de eroare de plus/minus 3%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1