Studiu: 46% dintre americani cred ca in SUA lucrurile merg in directia buna; in Romania – doar 19%

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Studiul sociologic „Valori, perceptii si reprezentari ale populatiei in Romania si Statele Unite ale Americii”, prezentat marti la Academia Romana, releva ca 46% dintre americani cred ca in SUA lucrurile se indreapta intr-o directie buna, in timp ce in Romania doar 19% dintre cetateni sunt de aceeasi parere, in scadere dramatica fata de anii trecuti, informeaza AGERPRES.

Potrivit studiului, publicat pe site-ul Inscop Research, romanii sunt mult mai optimisti in ceea ce priveste viitorul Uniunii Europene decat americanii (40% fata de 25%), lucru explicabil prin faptul ca Romania are o privire din interior asupra Uniunii si este printre cele mai euro-optimiste popoare membre ale UE, dezbaterea politica din SUA cu privire la relatia cu Uniunea Europeana influentand probabil perceptia americanilor asupra viitorului constructiei europene.

„In mod cumva paradoxal, 61% din populatia Romaniei si acelasi procent in cazul SUA apreciaza situatia financiara a propriei familii ca buna sau foarte buna (cu considerabil mai multi americani decat romani care merg pe varianta ‘foarte buna’). Desigur, fiecare public se raporteaza la dezvoltarea economica a propriei societati, subiectivismul in evaluarea propriei situatii fiind evident”, precizeaza sursa citata.

In ceea ce priveste increderea in institutii, se observa: lipsa de incredere comparabila in partide, Guvern si Parlament/Congres. Exista, deci, o criza a modelului democratiei reprezentative in ambele tari, ca de altfel in intreaga lume euroatlantica, precizeaza sursa citata.

„Chiar si in presedinte gradul de incredere este similar – si nu foarte mare, desi mai mare decat in cazul altor institutii politice, sub rezerva faptului ca presedintele american este inca in prima jumatate a mandatului, in timp ce in cazul Romaniei intra in ultimul an de mandat”, se mentioneaza in sondaj.

Studiul releva ca increderea in Armata ramane cea mai ridicata atat in Romania, cat si in SUA. De asemenea, increderea in Justitie si in presa este mai mare in Romania decat in SUA.

„Americanii sunt insa mult mai interesati de politica decat romanii (50% la 21%), ceea ce explica diferenta de implicare in alegeri si de absenteism dintre cele doua modele, precum si complexitatea implicarii politice si a civismului din SUA. Acest indicator subliniaza diferenta majora de cultura politica, dincolo de cele derivate din diferentele de sistem politic si electoral. De asemenea, americanii par ceva mai atasati decat romanii de ideea de democratie, desi in cazul ambelor societati s-a inregistrat un grad ridicat de apreciere a importantei de a trai intr-un regim democratic. Ambele culturi politice sunt atasate de ideea unui presedinte puternic”, mai precizeaza Inscop Research.

Cel putin discursiv, raportarea la munca si responsabilitate nu este foarte diferita in cele doua populatii, poate doar nuanta potrivit careia daca americanii pariaza mai degraba pe individ decat pe stat, romanii cred ca si persoana, si statul sunt la fel de responsabile pentru bunastarea individuala, ceea ce este cumva un raspuns foarte comod si conform.

Americanii sunt mult mai exigenti cu propria tara si doar 36% cred ca America are o imagine pozitiva in lume, in timp ce 60% dintre romani cred ca America are o imagine mai degraba pozitiva.

In ceea ce priveste perceptia Romaniei in SUA, desi cei mai multi americani stiu ca exista o tara cu acest nume, lipseste un brand comun care sa ajute la identificarea acesteia.

Totodata, cercetarea evidentiaza ca „publicul din Romania este probabil unul dintre putinele din UE care este simultan si intr-o proportie semnificativa si proamerican, si proUE”.

Studiul intitulat „Valori, perceptii si reprezentari ale populatiei din Romania si Statele Unite ale Americii”, realizat la comanda Laboratorului de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS) din cadrul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale „Ion I. C. Bratianu” al Academiei Romane, reprezinta o contributie stiintifica pentru consolidarea parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, prin cunoasterea mai aprofundata, intr-o abordare comparativa, a celor doua societati. Studiul releva valorile, atitudinile, starile de spirit ale celor doua societati in anul 2018 si particularitatile fiecareia.

Sondajul de opinie desfasurat in Romania a fost realizat de Inscop Research in perioada 12 – 23 octombrie 2018 pe un esantion de 1.050 de subiecti, reprezentativ pentru populatia Romaniei neinstitutionalizata, cu varsta de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%, pe un tip de esantion multi-stratificat, probabilistic. Metoda de culegere a datelor a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Esantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului National de Statistica.

Sondajul de opinie desfasurat in SUA a fost realizat de The Polling Company in perioada 19-22 octombrie 2018 pe un esantion de 1.050 subiecti, reprezentativ pentru populatia Statelor Unite in varsta de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Datele au fost culese pe baza unui chestionar aplicat telefonic, 70% dintre respondenti fiind contactati pe telefoane fixe, iar 30% pe telefoane mobile.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2