Studiu: 70% din romanii din diaspora vor sa vina acasa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

muncitor_constructii_capital.ro_Multi dintre romanii din diaspora si-ar dori sa se intoarca acasa, dar coruptia, mentalitatea si nivelul scazut de trai din tara reprezinta principalele bariere care ii impiedica sa faca acest lucru, reiese dintr-un studiu prezentat, marti, la Alba Iulia, in cadrul unei intalniri Re>patriot, prima conferinta derulata prin acest proiect desfasurata in Romania, informeaza Agerpres.

Potrivit studiului, motivul principal al emigrarii l-au constituit conditiile materiale, romanii fiind atrasi de nivelul ridicat de trai din tarile in care au migrat, dar dorul de acasa i-ar face sa se intoarca, a afirmat Felix Tataru, Fondator GMP Grup, care a prezentat cateva dintre concluziile unui studiu despre emigrantii romani comandat de Romanian Business Leaders (RBL) si realizat de Open-I Research.

“Din cei pe care i-am cercetat pana acum, 70% vor sa se intoarca in tara. (…). Aproape 40% vor sa se intoarca pana in trei ani, 20% chiar anul acesta. Coruptia este principala bariera pentru care nu s-ar intoarce in tara si pe locul doi este nivelul de trai scazut din Romania.

De ce totusi s-ar intoarce? Pentru a fi alaturi de cei dragi, pentru a-si petrece in tara anii de pensie si pentru ca au vazut ca in Romania nivelul de trai a inceput sa se imbunatateasca. (…). Foarte multi dintre ei spun ca ar investi in tara, in turism si in agricultura”, a mentionat Felix Tataru.

Acesta a adaugat ca aproape jumatate, respectiv 48%, cred ca situatia s-ar putea imbunatati in urmatorii ani in Romania.

“Concluziile pe scurt ale acestui studiu: motivul principal pentru care romanii din diaspora vor sa se intoarca in tara sunt dorul de casa, de cei dragi. Bariera principala este coruptia, nivelul scazut de trai si mentalitatea din tara. Romanii stabiliti peste hotare sunt preponderent optimisti in ceea ce priveste viitorul in Romania. Ei spun ca procesul migrarii are si avantaje si dezavantaje”, a conchis Felix Tataru.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2