Studiu: 84% dintre medicii care au plecat in strainatate au facut-o ca urmare a dorintei de dezvoltare profesionala

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

84% dintre medicii romani care profeseaza in strainatate au plecat din cauza dorintei de dezvoltare profesionala, 80% – ca urmare a conditiilor din spitale si clinici, iar 68% avand in vedere nivelul salarial, potrivit unui studiu dat publicitatii joi de MEDIjobs Romania, informeaza AGERPRES.

Din studiu reiese ca 56% dintre medici sustin ca au plecat din cauza relatiei cu colegii/mentorii, 44% pentru a studia, iar 36% din cauza relatiei cu pacientii romani.

Intrebati ce nemultumiri au fata de meseria si traiul in strainatate, 40% dintre medicii plecati au raspuns ca sunt nemultumiti de distanta fata de familie si prieteni, 16% — au citat stresul si programul incarcat. Alte raspunsuri au fost sentimentul de insecuritate, dificultatea in relationarea cu pacientii straini, lipsa limbii de comunicare.

Totodata, intrebati ce i-ar motiva sa se intoarca, 44% dintre medicii respondenti au spus ca si-ar dori sa ajute pacientii romani, 40% ar vrea un salariu corect in Romania, 40% si-ar dori sa se intoarca la familie si prieteni, 36% ar veni in tara daca si-ar gasi un job in linie cu experienta lor profesionala, iar 16% si-ar deschide clinica proprie.

In ceea ce priveste ajutorul pe care ar dori sa-l primeasca la intoarcere, 53% dintre medicii plecati au spus ca vor un suport in depunerea actelor la Colegiul Medicilor si la echivalarea studiilor, daca este cazul, iar 44% ar vrea sprijin in gasirea unui loc de munca.

Asteptari financiare ale medicilor care ar alege sa se intoarca in Romania sunt salarii care sa se incadreze in intervalul 6.000 — 15.000 lei.

Potrivit studiului, 82% dintre asistentii medicali au plecat din cauza nivelului salarial, 39% din cauza conditiilor din spitale si clinici, 34% din cauza dorintei de dezvoltare profesionala, 21% din cauza relatiei cu colegii/mentorii, 17% — pentru a studia si 17% — ca urmare a relatiei cu pacientii romani.

Intrebati ce i-ar motiva sa se intoarca, 43% dintre asistentii plecati au raspuns ca si-ar dori sa ajute pacientii romani, 73% si-ar dori un salariu corect, 52% — sa se intoarca la familie si prieteni, 26% s-ar intoarce daca si-ar gasi un job in linie cu experienta lor profesionala, iar 21% si-ar deschide clinica proprie. 69% dintre respondenti au spus ca si-ar dori sprijin in gasirea unui loc de munca in Romania, 39% — un ajutor in gasirea unei locuinte, 17% — suport in depunerea actelor la OAMMR si la echivalarea studiilor, daca este cazul.

Datele au fost colectate din intervievarea a peste 50 de medici specialisti si asistenti medicali stabiliti in afara Romaniei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *