Studiu: Abuzul de alcool creste cu 40% riscul de atac de cord

alcool3Consumul excesiv de alcool poate creste riscul de atac de cord si de aparitie a altor probleme cardiace, conform unui studiu realizat recent de o echipa de cercetatori americani. Acest lucru a fost observat si in cazul persoanelor care nu prezinta un risc crescut pentru astfel de probleme de sanatate determinat de istoricul familial, informeaza marti Reuters, informeaza AGERPRES.

Abuzul de alcool creste cu 40% riscul de atac de cord, potrivit concluziilor studiului realizat la Universitatea din California, care a luat in calcul si alti factori de risc pentru boli de inima precum fumatul, obezitatea si diabetul.

De asemenea, acest obicei a fost asociat cu un risc dublu de fibrilatie atriala, sau batai neregulate ale inimii, si cu un risc de 2,3 ori mai mare de a dezvolta insuficienta cardiaca congestiva, o tulburare a dinamicii contractiei muschiului cardiac.

Desi studii anterioare au relevat ca un consum de alcool ocazional si chiar zilnic are un efect pozitiv asupra sanatatii, aceste descoperiri recente ”ar trebui sa reduca la tacere notiunea ca a bea mai mult este mai bine pentru sanatate”, dupa cum sustine autorul principal al studiului, dr. Gregory Marcus, de la Universitatea din California, San Francisco.

”Consumul excesiv de alcool poate fi aparent ‘justificat’ de unii indivizi care invoca pretinse beneficii asupra inimii”, noteaza Marcus pentru Reuters. ”Noi am demonstrat aici nu numai ca un consum excesiv de alcool creste in mod semnificativ riscul de fibrilatie atriala si de insuficienta cardiaca, ci si de atac de inima, chiar acel fenomen in cazul caruia date anterioare sugerau ca riscul ar putea scadea prin consumul moderat de alcool”, a adaugat acesta.

Pentru a demonstra legatura dintre abuzul de alcool si problemele cardiace, Marcus si colegii sai au analizat date prelevate de la peste 14,7 milioane de adulti din California care au avut nevoie de interventii medicale — chiar si chirurgicale — intre anii 2005 si 2009. Circa 1,8% dintre acestia, adica aproximativ 268.000 de pacienti, au fost identificati ca persoane care faceau abuz de alcool.

Pericolul de a dezvolta atac de inima, de fibrilatie atriala si de insuficienta cardiaca congestiva asociat cu abuzul de alcool a fost similar in ceea ce priveste magnitudinea cu cel determinat de alti factori de risc modificabili, precum diabetul, hipertensiunea si obezitatea.

Rezultatele studiului au fost publicate in ”Journal of the American College of Cardiology”.

Oamenii de stiinta estimeaza ca in cazul in care abuzul de alcool ar fi eradicat in Statele Unite, acest lucru ar duce la scaderea cu 73.000 a numarului de cazuri de fibrilatie atriala, cu 34.000 a celor de atac de cord si cu 91.000 a pacientilor cu insuficienta cardiaca congestiva.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1