Studiu – Activitatea parlamentarilor romani: Vezi pe ce loc se afla judetul Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

vot-parlamentSenatorii au fost mai activi decat deputatii in actuala legislatura, iar femeile semnificativ mai active decat barbatii. Campionul absolut al activitatii parlamentare este Valeriu Zgonea, fostul Presedinte al Camerei Deputatilor, in prezent neafiliat, potrivit celei de-a patra editii a Indicelui agregat al Activitatii Parlamentare (IAP).

Codasul absolut este deputata Oana Niculescu-Mizil (PSD), scor IAP 0.25, cu o singura luare de cuvant. Deputata PSD si-a incheiat mandatul in urma cu un an. Dintre parlamentarii in activitate, se remarca negativ Sebastian Ghita (PSD), scor IAP 0.85, cu o singura semnatura pe o motiune si trei luari de cuvant in aproape patru ani. Dintre grupurile parlamentare, cei mai activi au fost senatorii si deputatii neafiliati, urmati de cei din PNL, PSD si ALDE.

Potrivit clasamentului realizat pe baza indicelui IAP, femeile s-au dovedit cu peste 31,5% mai active decat barbatii. Spre exemplu, IAP inregistrat de primele trei doamne parlamentar (Cristiana Anghel, Fedorovici Doina si Andreea Paul) este echivalent cu indicele activitatii parlamentare insumat al ultimilor 90 de barbati care au detinut un mandat in actuala legislatura. In Senat, indicele IAP realizat de doamne a fost aproape dublu fata de cel al domnilor. Cu toate acestea, in Top 15 parlamentari se afla doar patru femei.

Raportat la indicele IAP, Senatul Romaniei a fost mai mare cu 23% mai mare decat al Camerei Deputatilor. Cel mai activ parlamentar a fost in aceasta legislatura Valeriu Zgonea (IAP 1015,15). Performanta lui Valeriu Zgonea ia in calcul numarul impresionant de interventii (4.027 luari de cuvant), dar marea lor majoritate fiind in calitate de Presedinte al Camerei Deputatilor. Valeriu Zgonea nu a avut nicio intrebare, interpelare sau motiune semnata. Pe locul al doilea se afla, la mare distanta, Tudor Ciuhodaru (IAP 673,3), care a punctat 172 initiative legislative,  1411 luari de cuvant, 1188 declaratii politice, 203 intrebari si interpelari si 9 motiuni semnate.

Cele  mai active doamne parlamentar sunt, in ordine, senatoarele Cristiana Anghel (LC) si Doina Fedorovici (PSD), respectiv deputata Andreea Paul (PNL).

In ceea ce priveste activitatea grupurilor parlamentare, cel mai harnic grup din Parlament este cel al parlamentarilor neafiliati, cu un indice al activitatii parlamentare de 62.56, gratie caruia a reusit sa depaseasca grupul PNL, cel care s-a situat pe primul loc in primele trei editii ale IAP. Aceasta crestere se datoreaza in mare parte reordonarii grupurilor parlamentare si in special iesirii din PSD a lui Valeriu Zgonea.

Cel mai activ judet, din punctul de vedere al indicelui IAP obtinut de senatorii si deputatii trimisi in Parlamentul Romaniei, este judetul Vaslui (medie IAP 101,13). La polul opus se afla judetul Mehedinti (medie IAP 19,66).

Indicele agregat al Activitatii Parlamentare (IAP) masoara gradul de implicare si activitate politica si a fost construit pentru a atrage atentia asupra activitatii depuse de alesii poporului in Parlamentul Romaniei.

Calculele au luat in considerare toti deputatii si senatorii care au detinut un mandat in actuala legislatura. In prezent sunt activi 357 de deputati si 157 de senatori din totalul de 595 de demnitari care au detinut un mandat incepand din decembrie 2012. Cei mai multi si-au dat demisia in anul 2016. In anul 2013, 10 demnitari s-au retras, in anul 2014 s-au retras 18, iar in anul 2015 s-au retras 20, in timp ce in ultimele doua sesiuni parlamentare s-au retras 33 de deputati si senatori. Cei mai multi s-au retras ca urmare a schimbarii functiei, mai exact 34 de demnitari, alti 30 s-au retras din cauza unor probleme de natura penala, iar alti 17 s-au retras din alte cauze.

Concret, IAP reprezinta o medie ponderata a principalelor activitati parlamentare, calculat dupa cum urmeaza:

IAP = IL*30% + LC*25% + DP*20% + ITP*15% + M*10%, unde:

IL – initiative legislative

LC – luari de cuvant

DP – declaratii politice

ITP – intrebari si interpelari

M – motiuni

IAP la nivel individual este un indice cantitativ. Cea mai mare pondere in alcatuirea sa o au initiativele legislative (in proportie de 30%), urmat de luarile de cuvant (25%), declaratiile politice (20%), intrebari si interpelari (15%) si motiuni (10%). Ca limita metodologica, mentionam ca nu am luat in calcul prezenta parlamentarilor la sedintele de Plen. In unele cazuri, valoarea foarte mare a IAP este rezultatul numarului mare de luari de cuvant al liderilor de grup, presedintilor si vicepresedintilor de Camera sau Senat, prin natura functiei detinute. Datele utilizate sunt oficiale, prezentate public pe pagina fiecarui parlamentar, pe site-ul Camerei Deputatilor (www.cdep.ro) si al Senatului (www.senat.ro) la mijlocul lunii august 2016.

Vezi aici clasamentul pe judete si ce indice au obtinut parlamentarii maramureseni

Raportul a fost realizat de Ana-Maria Ungheanu si Ana-Maria Iatcu.

ZiarMM

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

 1. poanta

  ”Finul lui Ponta, despre pensiile speciale: Nu putem pune egal intre un demnitar si un cetatean normal, fie el medic

  Deputatul PSD Marius Manolache, fin al prim-ministrului Victor Ponta, a explicat de ce este nevoie de pensii speciale pentru parlamentari, care vor ajunge sa castige pana la 4.600 de lei in plus, daca proiectul de lege care a trecut de Parlament va fi promulgat de presedintele Iohannis.,,

  Reply
 2. D.C.

  Datorita acestor pensii speciale se confirma din nou ca nu suntem egali in fata legii, ci avem cetateni de rangul 1 si populimea de grad inferior.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2