Studiu: Adolescentii care utilizeaza tigari electronice, predispusi la a se apuca de fumat tigari traditionale

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Utilizarea tigarilor electronice nu este asociata cu scaderea numarului de fumatori de tigari traditionale in randul adolescentilor, iar aceste dispozitive ar putea chiar sa ii ademeneasca sa se apuce de fumat chiar si pe cei care initial nu erau atrasi de acest obicei, potrivit unui studiu realizat recent in Statele Unite si publicat in aceasta saptamana, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Fumatul in randul adolescentilor a inregistrat un declin in ultimul deceniu, insa nu s-a observat o scadere a numarului de utilizatori ai tigarilor traditionale dupa lansarea dispozitivelor electronice pe piata din Statele Unite, in 2007, noteaza oamenii de stiinta in numarul aparut marti al jurnalului ”Pediatrics”.

”Exista dovezi semnificative (…) potrivit carora tigarile electronice sunt asociate cu mai putini fumatori, dar nu si cu renuntarea la tigari (traditionale — n.r.)”, sustine dr. Stanton Glantz, coautorul studiului si director al Centrului de cercetare pentru controlul si educatia in domeniul tutunului din cadrul Universitatii San Francisco din California. Acesta a explicat ca majoritatea tinerilor si adultilor care folosesc tigari electronice ”sunt utilizatori ”duali”, adica fumeaza tigari (obisnuite — n.r.) in paralel cu cele electronice”.

Marile companii americane de pe piata tutunului ofera tigari electronice — dispozitive cu baterii ce contin un element de incalzire care transforma nicotina lichida si aromele in vapori inhalati de utilizatori.

In ultimul deceniu, eficacitatea acestor dispozitive a fost intens dezbatuta de expertii din domeniul sanatatii publice care s-au intrebat daca ele ajuta la renuntarea la fumat, daca reprezinta cel putin o alternativa mai sigura la tigarile traditionale, sau daca, de fapt, ii ademenesc pe tineri sa se apuce de fumat.

In cadrul recentului studiu, oamenii de stiinta au analizat informatii colectate in perioada 2004 — 2014 de la peste 140.000 de elevi din invatamantul secundar. In acest interval de timp, procentajul total al adolescentilor care au raportat ca fumau a scazut de la 40% la 22%, iar proportia celor care se identificau drept fumatori a scazut de la 16% la circa 6%.

Insa, in studiu se arata ca rata celor care fumau nu a scazut semnificativ intre 2007 si 2009, dupa patrunderea tigarilor electronice pe piata americana.

Acesta este al optulea studiu pe termen lung ce sugereaza ca tinerii care utilizeaza tigari electronice sunt mai inclinati sa se apuce de fumat, sustine dr. Thomas Wills, director interimar al Programului pentru Prevenirea Cancerului din cadrul Universitatii din Honolulu, Hawaii, potrivit sursei citate.

”Aparatorii tigarilor electronice au incercat sa argumenteze ca acest lucru se intampla numai pentru ca respectivii tineri sunt persoane cu grad de risc ridicat, care oricum se vor apuca de fumat, si ca obiceiul lor nu are nici o legatura (cu tigarile electronice — n.r.)”, a explicat Wills. ”Mai multe studii au avut in vedere in mod specific aceasta ipoteza. Rezultatele empirice au combatut insa ipotezele, astfel ca putem fi siguri ca efectul tigarilor electronice in ceea ce priveste contributia la deprinderea fumatului este unul real”, a precizat acesta.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2