Studiu: Adolescentii sunt din ce in ce mai afectati de depresie, in special fetele

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

tristete depresieNumarul adolescentilor afectati de depresia clinica a crescut cu 37% in decursul unui deceniu, una din sase fete raportand un astfel de caz, conform unui studiu recent realizat de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, ale carui concluzii au fost publicate marti in jurnalul ”Pediatrics”. Oamenii de stiinta subliniaza nevoia concentrarii asupra bunastarii mentale a tinerilor si acordarea unui ajutor specializat celor care se afla in pericol, informeaza Science Daily, transmite AGERPRES.

Exista un numar din ce in ce mai mare de adolescenti care sufera de depresie si care nu sunt tratati, se arata in studiu, fapt pentru care este nevoie de ”cateva incursiuni” pentru a asigura ajutorul mental necesar populatiei. ”Este imperativ sa gasim modalitati de a ajunge la acesti tineri si de a-i ajuta sa-si gestioneze depresia”, sustine Ramin Mojtabai, profesor la Departamentul de Sanatate Mentala din cadrul Bloomberg School, care este totodata si conducatorul cercetarii.

Rata sinuciderilor a crescut in ultimii ani, in special printre adolescente si tinere. Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor a raportat in aceasta luna ca rata sinuciderilor in randul elevilor americani — cu varste intre 10 si 14 ani — este mai mare decat cel al deceselor survenite in urma accidentelor rutiere, in cazul aceluiasi grup de varsta.

Cercetarea a analizat date obtinute in perioada 2005 — 2014, incluse in sondajele nationale efectuate asupra a 176.245 de adolescenti cu varste intre 12 si 17 ani si 180.459 de adulti tineri cu varste intre 18 si 25 de ani, pentru a examina tendintele in privinta ”episoadelor depresive majore”. Cunoscute sub denumirea de depresie clinica, acestea reprezinta tristetea sau pierderea interesului ori a placerii in urma unor activitati zilnice, alaturi de alte simptome depresive ce se manifesta timp de cel putin doua saptamani.

In 2005, 8,7% dintre adolescenti au raportat episoade depresive majore petrecute in urma cu un an, iar cifra a fost de 11,3% in 2014. Rata a ramas relativ stabila intre anii 2005 si 2011, insa a crescut intre 2012 si 2014.

In cazul fetelor, prevalenta episoadelor depresive majore a crescut de la 13,1% in 2005 la 17,3 in 2014.

In randul adultilor tineri, prevalenta acestor episoade a crescut de la 8,8% in 2005 la 9,6% in 2014, desi cresterea s-a manifestat numai in randul celor cu varste intre 18 si 20 de ani.

Oamenii de stiinta au declarat ca nu este clar ce anume sta la baza acestor episoade depresive majore, in special in randul fetelor, insa sustin ca este posibil ca acestea sa fi fost expuse unui grad mai ridicat de factori de risc in ultimii ani, cum ar fi de exemplu fenomenul de ”cyberbullying” determinat de utilizarea din ce in ce mai frecventa a telefoanelor mobile.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *