Studiu: Cele mai mari si cele mai mici dintre animale prezinta riscuri sporite de extinctie

Reclame home 1
Reclame home 1

Riscurile de extinctie sunt mai ridicate pentru animalele cu cele mai mici respectiv cele mai mari dimensiuni de pe Terra, din cauza activitatilor umane, potrivit unui studiu international ale carui concluzii au fost prezentate luni, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Pierderile de mare amploare inregistrate in randul acestor specii — cele mai mari si cele mai mici — ameninta sa provoace modificari profunde in paduri, savane, oceane, dar si in rauri si parauri, care alcatuiesc „arhitectura vie a planetei”, au explicat autorii acestui studiu ce a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

„Cunoscand modul in care talia unui animal este susceptibila de a-i ameninta supravietuirea ne ofera un instrument de evaluare a riscului de extinctie pentru numeroase specii despre care cunoastem putine lucruri”, a explicat William Ripple, profesor de ecologie la Universitatea Oregon din nord-vestul Statelor Unite, principalul autor al cercetarii.

Cercetatori din Statele Unite, Australia si Elvetia au examinat peste 27.000 de specii de vertebrate care se afla pe lista rosie alcatuita de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN), dintre care 4.400 sunt amenintate cu disparitia.

Printre grupurile de animale studiate s-au aflat mamifere, pasari, reptile, amfibieni, dar si pesti ososi si cartilaginosi — precum rechinii si supraordinul Batoidea.

Cele mai mari dintre animale sunt amenintate in principal de vanatoare si aproximativ 90% dintre animalele cu greutati de cel putin un kilogram sunt amenintate de activitatile de „recoltare” si de pescuit. Este cazul pestilor si scoicilor, a explicat profesorul Ripple.

„Recoltarea ce vizeaza aceste categorii de animale ia forme diverse, inclusiv pescuitul reglementat sau nereglementat, vanatoare si plasarea de capcane, pentru consumul de carne si folosirea anumitor parti din corpurile animalelor in scopuri medicinale”, au explicat autorii studiului, citand si „capturile accidentale din plasele de pescuit”.

Aceiasi oameni de stiinta estimeaza, de asemenea, ca amenintarile ce vizeaza animalele cu cele mai mici dimensiuni ar putea fi subestimate pe scara larga.

Vertebratele cu greutati mai mici de 77 de grame sunt in special amenintate de pierderea sau modificarea habitatelor.

Cercetatorii citeaza, intre altele, broasca Afrixalus clarkei, colibriul-cu-gat-verde (Lepidopyga coeruleogularis), o specie gri de gecko, liliacul-cu-nas-de-porc (Craseonycteris thonglongyai) si pestele-catarator (Cryptotora thamicola).

Potrivit cercetatorilor, aceste specii de talie mica, dependente de un habitat cu apa dulce, sunt in pericol de extinctie.

Cele mai mari dintre mamifere — balene, elefanti, rinoceri, lei — sunt tinta prioritara a programelor de protejare a speciilor, insa eforturile de conservare ar trebui sa se concentreze si asupra animalelor de talie mare care nu sunt mamifere, au spus oamenii de stiinta.

Ei citeaza si alte specii amenintate cu disparitia: pestii cu dimensiuni mari, precum rechinul-balena si sturionul negru, dar si pasarile mari, precum strutul de somalia, si reptilele gigantice, precum salamandra uriasa de China si dragonul de Komodo.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole