Studiu: Chiar si activitatea fizica numai in weekend reduce riscul de mortalitate precoce

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

alergareChiar si persoanele care nu fac miscare decat in weekend reduc riscul de a muri la o varsta precoce de boli cardiovasculare sau de cancer, indica un studiu publicat luni, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Cercetatorii atrag totusi atentia ca rezultatele nu vor putea fi generalizate la intreaga populatie, intrucat 90% dintre participantii la studiu erau albi.

In comparatie cu participantii la studiu complet inactivi, cei care fac miscare numai in weekend isi reduc riscul de mortalitate cardiovasculara pana la varsta precoce de 41 de ani. Cifra este aceeasi si in cazul persoanelor care fac miscare mai frecvent in timpul saptamanii.

In cazul persoanelor care fac mai putin exercitiu fizic decat minimul de 150 de minute recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), acest risc este redus cu 37%, potrivit cercetarii publicate de Journal of the American Medical Association (JAMA), Internal Medicine.

Riscul de a muri de cancer scade cu 18% la sportivii “de duminica” care fac peste 150 de minute de activitate fizica, fata de 21% in cazul celor care fac sport regulat in timpul saptamanii. Acesta scade cu doar 14% in cazul celor care fac miscare numai in weekend, dar nu minimul necesar, au stabilit cercetatorii care au studiat timp de 9 ani 64.000 de persoane in Marea Britanie.

Varsta medie a participantilor la studiu, in proportie de 90% albi si de 46% femei, a fost de aproape 59 de ani.

“Acest rezultate sunt foarte incurajatoare, pentru ca activitatea fizica o data sau de doua ori pe saptamana este legata de un risc mai mic de mortalitate precoce chiar si in randul persoanelor al caror nivel de activitate este mai mic decat cel recomandat”, afirma Emmanuel Stamatakis, profesorul in cadrul Universitatii din Sydney, Australia, si principalul autor al acestui studiu.

Dar, adauga el, “pentru a obtine beneficiile optime pentru sanatate, este mai bine sa facem exercitiu fizic mai mult decat este recomandat” de catre autoritatile medicale.

OMS estimeaza ca sunt necesare cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana, sau 75 de minute de exercitiu sustinut, pentru a reduce riscul mortalitatii precoce indiferent de cauza.

Nu exista insa un consens printre experti privind frecventa recomandata a acestor activitati fizice, respectiv daca ele trebuie sa fie zilnice sau pot fi cumulate in una sau doua zile.

In acest studiu, 95% dintre persoanele active fizic in weekend practicau un sport si 31% mergeau pe jos in ritm sustinut sau moderat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2