Studiu: Cinci pietre de temelie ce stau la baza unei vieti fericite

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie sustine ca a descoperit, in urma unui studiu, care sunt cele cinci pietre de temelie ce stau la baza construirii unei vieti fructuoase, informeaza The Telegraph.

Oamenii de stiinta de la University College London (UCL) au ajuns la concluzia ca stabilitatea emotionala, determinarea, controlul, optimismul si constiinciozitatea sunt cele cinci atribute principale care se afla in spatele unei stari bune de sanatate, a bunastarii materiale si a succesului in viata.

Persoanele aflate in jurul varstelor de 50 si 60 de ani, care au obtinut cel mai bun scor la cel putin patru dintre cele cinci atribute erau in general mai bogate, mai putin deprimate, mai sanatoase si mai conectate la un cerc social mai larg.

Spre deosebire de acestea, cei care au atins doua sau mai putine dintre cele cinci erau de multe ori singuri, depresivi si manifestau un risc mult mai mare de a suferi de boli cronice, releva articolul publicat luni de The Telegraph.

„Este binecunoscut faptul ca unele persoane foarte inteligente sau care provin din medii favorizate ar putea esua in viata deoarece le lipseste taria de caracter, in timp ce indivizii mai putin inzestrati, care sunt insa de incredere si sunt autodisciplinati isi ating telurile”, sustine profesor Andrew Steptoe de la departamentul de Epidemiologie si Sanatate Publica, cel care a condus cercetarea.

„Nici unul dintre atribute, luat individual, nu s-a dovedit mai important decat celelalte. In schimb, efectele sunt determinate de insumarea acestor deprinderi de viata. Am fost surprinsi de varietatea proceselor — economice, sociale, psihologice, biologice, de sanatate si dizabilitate — ce par a fi asociate (cu reusita)”, a completat el.

Pentru a descoperi impactul pe care il au deprinderile de viata, echipa de la UCL a studiat informatii incluse in analiza privind imbatranirea populatiei „English Longitudinal Study of Ageing” la care au luat parte peste 8.000 de britanici de varsta mijlocie, in ultimii unsprezece ani. Oamenii de stiinta au descoperit ca doar 3% dintre persoanele care au obtinut scoruri mari la toate cele cinci atribute manifestau simptome de depresie severa in comparatie cu 22% dintre indivizii care au avut un numar mai mic de deprinderi de viata.

Aproape jumatate dintre persoanele care au raportat cel mai inalt grad de singuratate aveau cele mai putine dintre aceste atribute, cu 10,5% fata de majoritatea.

In urma cercetarii s-a observat ca persoanele cu cele mai multe atribute aveau si cel mai mic nivel de colesterol si de proteina C reactiva, un marker ar inflamatiei din organism relevant pentru numeroase afectiuni printre care se numara diabetul de tip 2 si bolile de inima. De asemenea, acestea aveau o talie mai mica si se miscau mai rapid, insusiri ce indica de multe ori o speranta de viata mai mare, mai arata sursa citata.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2