Studiu: Consumul de alcool provoaca 41.000 de decese anual in Franta

Reclame home 1
Reclame home 1

Consumul de alcool este responsabil pentru circa 41.000 de decese anual in Franta, potrivit unei estimari publicate marti de Serviciul de Sanatate publica din Franta, un impact sanitar in scadere, dar in continuare “considerabil” in comparatie cu statele vecine, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Consumul de alcool ramane a doua cauza de deces care poate fi prevenita, dupa fumat, cu 7% din numarul total de decese in randul persoanelor cu varsta peste 15 ani in 2015, concluzioneaza studiul publicat in Buletinul Epidemiologic Saptamanal.

Estimarea anterioara, bazata pe cifrele din 2009, se referea la circa 49.000 de decese din cauza alcoolului, sau 9% din totalul deceselor.

Aceasta scadere “se explica in mare parte prin reducerea mortalitatii din cauze legate de alcool si, intr-o masura mai mica, de scaderea consumului, de la 27 la 26 de grame de alcool pur pe zi in aceeasi perioada”, explica autorii articolului.

Acest factor este mult mai important in randul barbatilor, in cazul carora alcoolul este responsabil pentru mai mult de unul din 10 decese (11%), comparativ cu 4% pentru femei.

O “problema sanitara” mai grava decat in tarile vecine, subliniaza autorii, chiar daca aceasta comparatie este “dificila” din cauza metodelor statistice diferite.

In Scotia, alcoolul provoaca 6,8% din decese in cazul barbatilor si 3,3% in cazul femeilor; in Elvetia, 5% si respectiv 1,4%; iar in Italia, 3% si respectiv 2%.

Studiul, realizat de Christophe Bonaldi, biostatistician in cadrul Serviciului de Sanatate publica din Franta, si de Catherine Hill, epidemiolog la Institutul Gustave Roussy, se bazeaza pe consumul declarat de un esantion de 20.000 de persoane, dar si pe cifrele referitoare la vanzarile de alcool.

Potrivit studiului, in 2015 consumul de alcool s-a aflat la originea a 16.000 de decese provocate de cancer, a 9.900 de decese provocate de boli cardiovasculare, 6.800 de boli digestive si 5.400 de decese din cauze externe (accidente sau suicid).

Marea majoritate a acestor decese (90%) “sunt legate de consumul a peste 53 de grame de alcool pur pe zi”, mai mult de 5 unitati de alcool. Cu toate acestea, “chiar si in cazul unei doze relativ moderate de mai putin de 18 grame de alcool pur consumat pe zi, creste riscul general” de deces, subliniaza autorii articolulu

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2