Studiu: Cresterea cu 0,5°C a temperaturii medii, suficienta pentru intensificarea dezastrelor meteorologice

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cresterea cu o jumatate de grad Celsius a temperaturii medii de pe Terra a fost suficienta pentru inmultirea si intensificarea in ultimii ani a valurilor de canicula si a ploilor torentiale in numeroase regiuni ale lumii, se afirma intr-un studiu publicat vineri si citat de AFP, potrivit Agerpres.

Oamenii de stiinta au comparat doua perioade (1960-1979 si 1991-2010), intre care temperatura medie globala a crescut cu 0,5°C.

Intre cele doua intervale mentionate, intensitatea precipitatiilor extreme a crescut cu 10% pe un sfert din teritoriul mondial. Secetele s-au prelungit cu o saptamana in jumatate din regiuni, potrivit acestui studiu, aparut in revista Nature Climate Change.

Atat de multe schimbari radicale exclud orice variabilitate naturala, au precizat autorii cercetarii.

Temperatura de pe planeta a crescut deja cu 1°C in raport cu perioada de dinainte de Revolutia industriala, „iar noi dispunem de acum de o serie de observatii, reale, ce ne permit sa vedem consecintele concrete ale incalzirii climei”, a declarat Carl-Friedrich Schleussner, cercetator la Institutul de Cercetare a Impactului asupra Climei din Potsdam.

Incalzirea globala, generata de arderile de carbune, petrol si gaze naturale, a inceput odata cu industrializarea lumii, insa ea s-a accelerat in mod considerabil in ultimii 50-60 de ani.

Intre perioadele 1960-1979 si 1991-2010, verile au fost cu 1°C mai calde (pentru un sfert din regiunile lumii), iar iernile au fost cu 2,5°C mai calduroase.

Statele lumii au adoptat la sfarsitul anului 2015, la Paris, un acord international pentru a limita incalzirea climei terestre cu peste 2°C in raport cu Revolutia industriala, vizand chiar o limita de 1,5°C in privinta acestei cresteri a temperaturii medii globale.

GIEC, grupul de experti pentru clima din cadrul ONU, va trebui sa prezinte in septembrie 2018 o vasta sinteza stiintifica despre fezabilitatea obiectivului de 1,5°C si despre consecintele ce ar putea fi evitate daca omenirea va reusi sa atinga acel obiectiv.

„Vedem in mod clar ca o diferenta de 0,5°C conteaza”, a declarat Erich Fischer, profesor la Ecole Polytechnique Federale din Zurich (ETH), coautor al studiului.

Potrivit precedentelor previziuni bazate pe modele informatice, realizate tot de profesorul Schleussner, o incalzire cu 2°C, comparata cu o crestere a temperaturii cu 1,5°C, ar determina o dublare a severitatii stresului hidrologic, recolte slabe si valuri de canicula in numeroase regiuni de pe Terra.

Mentinerea cresterii temperaturii medii sub 1,5°C (obiectiv foarte dificil de implementat) ar da astfel o sansa de supravietuire barierelor de corali, aflate in centrul unor ecosisteme de care depind 500 de milioane de oameni si un sfert din totalul vietuitoarelor marine.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2