Studiu: Deplasarea cu bicicleta la locul de munca scade riscul de cancer si de boli de inima

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Persoanele care fac naveta folosind bicicleta prezinta un risc mult mai mic de moarte prematura sau de a dezvolta cancer ori boli de inima, astfel ca autoritatile guvernamentale ar trebui sa faca tot ce le sta in putinta pentru a incuraja transportul activ, sustine un studiu recent, citat joi de Reuters.

In cadrul cercetarii publicate in jurnalul medical ”BMJ”, oamenii de stiinta au descoperit ca utilizarea bicicletei pentru deplasarea la serviciu a fost asociata cu beneficii semnificative pentru sanatate — un risc cu 45% mai redus de a dezvolta cancer si o probabilitate cu 46% mai mica de aparitie a bolilor de inima — prin comparatie cu persoanele mai putin active.

Mersul pe jos la locul de munca a fost asociat cu un risc cu 27% mai scazut de a dezvolta boli de inima si cu o probabilitate cu 36% mai redusa de deces din cauza acestora, chiar daca, per total, s-a observat ca aceasta activitate nu a avut nici un efect asupra riscului de cancer sau de moarte prematura, se mai arata in studiu.

Cercetarea a fost efectuata pe 264.377 de persoane cu varsta medie de 53 de ani ale caror informatii au fost colectate pentru UK Biobank — o baza de date cu informatii biologice de la jumatate de milion de adulti din Marea Britanie.

Fiind un studiu observational, nu poate fi trasa insa o concluzie ferma cu privire la cauza si efect, au mentionat cercetatorii. Potrivit acestora, descoperirile ar putea fi influentate de unii factori precum faptul ca modul si distanta de deplasare au fost inregistrate pe baza raportarilor provenite de la subiecti si nu din masuratori obiective.

Insa, ”in cazul in care exista o relatie cauzala, descoperirile sugereaza ca starea de sanatate a populatiei ar putea fi imbunatatita prin politici de incurajare a deplasarii active la locul de munca, in special prin ciclism”, noteaza cercetatorii. Printre aceste masuri se numara crearea de mai multe piste pentru biciclete, sporirea sistemelor de cumparare sau inchiriere a acestor vehicule si imbunatatirea accesului biciclistilor in mijloacele de transport in comun.

Potrivit lui Lars Bo Andersen, profesor in cadrul Western Norwegian University of Applied Sciences, care nu a fost direct implicat in studiu, dar a scris un comentariu in ”BMJ” referitor la acesta, descoperirile ”reprezinta un apel clar la actiuni politice in vederea imbunatatirii sanatatii publice prin reducerea ratei bolilor cronice”. De asemenea, sustine el, ”trecerea de la masini la moduri mai active de deplasare va contribui la o imbunatatire a traficului in centrele urbane aglomerate si va reduce poluarea din atmosfera, avand totodata beneficii pentru sanatate”.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2