Studiu: Economia Romaniei pierde anual circa 11,5 milioane de euro din cauza accidentelor de munca

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Impactul financiar minim asupra economiei din cauza accidentelor de munca este de aproape 52 de milioane de lei, fara a lua in calcul tratamentul medical, intarzierile de productie sau recrutarea si formarea de salariati noi care ar creste suma la peste 11,5 milioane de euro, arata un studiu de specialitate, remis miercuri AGERPRES.

Acest lucru se intampla in conditiile in care Romania este in topul tarilor din Uniunea Europeana cu cele mai multe accidente de munca mortale, raportat la numarul de angajati si de peste trei ori mai mare decat media blocului comunitar, arata datele Institutului European de Statistica – Eurostat.

Cercetarea realizata de Eurofin s-a raportat la ultima statistica europeana disponibila din domeniu, conform careia Romania a inregistrat la nivelul anului 2016, un numar total de accidente de munca de 4.424. Luand in calcul costul mediu lunar al fortei de munca, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, de 3.493 lei/salariat, Eurofin Consult, realizatorul studiului, a determinat o medie a costurilor legate de concediul medical, plus contravaloarea zilelor de munca pierdute, a celor aferente unui numar minim de zile de spitalizare, a costurilor ce implica cercetarea accidentului (HR, personal juridic, personal specializat in sanatatea si securitatea in munca – SSM) si amenda minima care se aplica, conform legislatiei in vigoare in astfel de situatii, explica Daniel Milicescu, expert in Securitate si Protectia Muncii.

Suma ar fi in realitate de pana la 9 ori mai mare, arata specialistii in securitatea si protectia muncii. Conform cercetarii, s-a ajuns la o suma totala de peste 11,5 milioane de euro, fara a lua in calcul tratamentele, medicatia sau interventiile chirurgicale, intarzierile de productie si penalitatile pentru livrarile amanate, raspunderea penala a angajatorului, contravaloarea produselor sau materialelor distruse.

Conform celor mai recente date centralizate de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, sectoarele economiei nationale cu cele mai multe accidente de munca sunt comertul cu amanuntul, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, transporturi terestre si transporturi prin conducte, constructii de cladiri, silvicultura si exploatare forestiera, la ultimele trei categorii inregistrandu-se si cele mai multe accidente mortale.

Municipiul Bucuresti, Brasov, Constanta si Sibiu sunt judetele fruntase la acest capitol.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2