Studiu: Europenii petrec aproape 10 ore pe saptamana in mijloacele de transport

home camp2
home camp2
home camp2

Europenii petrec, in medie, 9 ore si 35 de minute pe saptamana in mijloacele de transport, masina fiind modalitatea de deplasare preferata chiar daca cei care o folosesc se declara sustinatori ai metodelor de deplasare in comun, potrivit unui studiu publicat miercuri de Boston Consulting Group (BCG) si Institutul Ipsos, citat de AFP, informeaza AGERPRES.

Europenii petrec, in medie, 3 ore si 42 de minute pe zi in mijloacele de transport (inclusiv folosind sistemele carpooling si car sharing). In timpul week-endurilor, ei calatoresc, in medie, 3 ore si 58 de minute cu autovehiculele (masini si motociclete).

Studiul a luat in calcul deplasarile la locul de munca si cele pentru transportul copiilor la activitatile de zi cu zi, cumparaturi si indeplinirea unor sarcini administrative.

“Masina ramane cea mai importanta pentru persoanele din zonele rurale si de la periferia oraselor”, se arata in concluziile studiului potrivit caruia 70% dintre europeni folosesc acest mijloc de deplasare in zonele rurale si 67% la periferia oraselor, in comparatie cu 54% care se deplaseaza astfel in localitati.

Mijloacele de transport “usoare” nu sunt nici ele mai prejos — europenii petrec, in medie, 3 ore si 57 de minute deplasandu-se pe jos sau cu bicicleta, in timp ce transportul in comun este cel mai putin popular (1 ora si 40 de minute).

Cu o medie de 13:02 ore, grecii sunt cei care isi petrec cel mai mult timp in mijloacele de transport, in timp ce francezii incheie clasamentul, cu 7:12 ore.

“Perioada petrecuta in mijloacele de transport ocupa o parte foarte importanta din timpul europenilor’, a comentat pentru sursa citata Sylvain Duranton, director asociat la BCG la Paris, expert in mobilitate si autor al raportului. “Acesta ne demonstreaza ce impact enorm il are transportul asupra vietii de zi cu zi a oamenilor’, a adaugat acesta.

Potrivit studiului, o mare parte a europenilor declara ca sunt pregatiti sa evolueze in cazul in care sunt realizate investitiile necesare. Astfel, 72% se arata disponibili sa utilizeze transportul public in comun, 66% sustinand ca ar utiliza mai rar masina, iar 44% ca ar practica mai des sistemele carpooling si car sharing.

Studiul a fost realizat in perioada 23 februarie — 28 martie pe un esantion de 10.018 persoane cu varsta de minimum 15 de ani, in 10 tari europene (Germania, Belgia, Spania, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia).

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *