Studiu: Excesul de retele de socializare creste riscul de singuratate si invidie

Prea mult timp petrecut pe retelele de socializare poate alimenta sentimente precum singuratatea si invidia, potrivit unui studiu realizat recent la Universitatea din Pittsburgh, informeaza luni The Telegraph si Sky News, transmite AGERPRES.

Timpul petrecut de persoanele tinere pe retelele de socializare precum Facebook, Instagram, Twitter sau Youtube ”poate provoca sentimente de invidie si credinta distorsionata ca celelalte persoane au vieti mai fericite si mai de succes”, se arata in studiul publicat in ”American Journal of Preventive Medicine”.

”Inca nu stim ce a fost mai intai, utilizarea retelelor de socializare sau izolarea sociala resimtita”, a spus dr. Elizabeth Miller, coautoare a studiului. ”Este posibil ca adultii tineri care s-au simtit initial izolati din punct de vedere social au apelat la social media. Sau s-ar putea ca timpul din ce in ce mai mare petrecut de ei pe acestea sa fi dus la sentimentul de izolare fata de lumea reala. Ar putea, de asemenea, sa fie o combinatie a celor doua. Dar chiar daca izolarea sociala a fost prima, se pare ca aceasta nu este eliminata prin petrecerea timpului online, chiar si in situatii presupuse a fi sociale”, a completat aceasta.

Oamenii de stiinta au descoperit ca participantii la studiu care utilizau retelele de socializare mai mult de doua ore pe zi aveau un risc de doua ori mai mare de a se simti izolati din punct de vedere social in comparatie cu semenii lor care petreceau mai putin de jumatate de ora pe zi accesand astfel de media.

De asemenea, persoanele care vizitau diverse platforme de socializare de peste 58 de ori pe saptamana aveau un risc de aproximativ trei ori mai mare de a manifesta sentimentul de izolare sociala in comparatie cu cele care accesau astfel de site-uri mai putin de noua ori pe saptamana.

”Nu pun la indoiala ca unii oameni care utilizeaza unele platforme in moduri specifice se simt mai bine si mai conectati din punct de vedere social prin relatiile din social media. Insa, rezultatele acestui studiu nu fac decat sa ne aminteasca faptul ca, per ansamblu, utilizarea retelelor de socializare tinde sa fie asociata cu izolarea sociala si nu cu descresterea acesteia”, a subliniat Brian A. Primack, cel care a condus studiul. ”Este important de studiat aceasta chestiune deoarece problemele de sanatate mentala si izolarea sociala au atins niveluri de epidemie in randul adultilor tineri”, a adaugat acesta.

”Prin natura noastra suntem fiinte sociale, insa viata moderna tinde sa ne compartimentalizeze in loc sa ne aduca impreuna. Desi s-ar parea ca retelele de socializare reprezinta oportunitati pentru a umple acel vid social, cred ca acest studiu sugereaza ca ar putea sa nu fie solutia”, a completat Primack.

Cercetarea, la care au participat 1.787 de adulti cu varste intre 19 si 32 de ani, a constat in completarea unui chestionar pentru a se determina tipul de utilizare a 11 medii de socializare — Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pintrest, Vine si LinkedIn — dar si in evaluarea nivelului de izolare sociala cu ajutorul unui instrument specializat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1