Studiu: Fructele si legumele sunt risipite intr-o cantitate ”socanta” in Europa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Mai mult de o treime din fructele si legumele cultivate in ferme nu ajung niciodata pe rafturile magazinelor, deoarece sunt deformate sau nu au dimensiunea potrivita, releva un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Edinburgh, citat duminica de agentia britanica de presa Press Association, informeaza AGERPRES.

Acest studiu universitar a estimat ca peste 50 de milioane de tone de produse proaspete cultivate in Europa sunt aruncate in fiecare an, in principal pentru ca nu respecta standardele supermarketurilor si ale consumatorilor cu privire la modul in care ar trebui sa arate.

Documentul de cercetare descrie pierderea si risipa alimentara ca fiind “una dintre marile epidemii ale timpului nostru”, in timp ce 10% din populatia lumii sufera de foame cronica.

Autorii cercetarii au examinat cantitatea de alimente care este aruncata in Spatiul Economic European (SEE) in fiecare an fara a mai ajunge la punctele de vanzare.

“Utilizarea esteticii pentru clasificarea si acceptarea alimentelor proaspete pentru vanzare si consum este inclusa in normele si reglementarile de calitate alimentara ale Uniunii Europene. Sectorul de distributie a produselor alimentare in Europa si Marea Britanie are un caracter oligopol; un numar mic de lanturi de supermarketuri controleaza o cota de piata importanta. Influenta acestor ‘multipli’ le permite sa impuna criterii ‘calitative’ de proprietate suplimentare. Produsele care nu respecta aceste standarde pot fi pierdute in lantul de aprovizionare alimentara, fara sa vada niciodata un raft de supermarket – nu poate trece de furnizor sau chiar sa paraseasca ferma” – arata cercetarea.

“Estimarile noastre sugereaza ca peste o treime din productia agricola totala este pierduta din motive estetice”, conchide echipa de cercetatori.

Universitatea afirma ca impactul schimbarilor climatice legate de cresterea cantitatii de alimentele risipite – dintre care unele pot fi arate pe camp, folosite in hrana animalelor sau reutilizate in alt mod – echivaleaza cu emisiile de carbon a aproape 400.000 de masini.

Oamenii de stiinta sugereaza ca o mai mare constientizare a consumatorilor si o tendinta spre cumparaturi durabile ar putea incuraja vanzarea de legume mai urate. Ei mai sugereaza o utilizare mai mare a produselor defecte, eventual in marfuri tocate sau prelucrate, sau vanzarea lor la un pret redus organizatiilor de caritate.

“Cantitatea de alimente care este irosita atunci cand este perfect sigura pentru consum este socanta intr-un moment in care o zecime din populatia lumii este subnutrita”, a declarat profesorul David Reay de la Scoala de geostiinte a universitatii.

“Incurajarea oamenilor de a fi mai putin pretentiosi in ceea ce priveste aspectul fructelor si legumelor ar putea reduce considerabil deseurile, diminuand impactul productiei de alimente asupra climei si relaxand lantul de aprovizionare alimentara”, a opinat la randul sau Stephen Porter, de la aceeasi scoala.

Studiul a fost publicat in Journal of Cleaner Production.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2