septembrie 17, 2021

Studiu: Furnicile isi sacrifica semenii grav bolnavi din colonie pentru a preveni raspandirea infectiilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O noua cercetare publicata marti in jurnalul eLife sugereaza ca epurarea este o practica importanta in cadrul coloniilor de furnici actionand ca un mecanism de aparare contra infectiilor, informeaza Phys.org si UPI, transmite AGERPRES.

O echipa de oameni de stiinta din mai multe tari a descoperit ca furnicile Lasius neglectus isi sacrifica semenii care sunt prea bolnavi si nu se pot vindeca. Acestia sunt ucisi pentru a se preveni astfel raspandirea infectiilor.

Cercetatorii din Austria, Germania si Marea Britanie au studiat modificarile comportamentale fata de indivizii infectati cu metarhizium, fungi patogeni cu potential mortal care se pot transmite de la o furnica la alta.

”Furnicile pot mirosi daca membrii coloniei lor sunt grav bolnavi”, a declarat intr-un comunicat de presa Christopher Pull, cercetator in cadrul universitatii britanice Royal Holloway.

Acesti fungi reprezinta un pericol pentru intreaga colonie chiar si in situatia in care doar un singur exemplar intra in contact cu sursa infectioasa, ”astfel ca furnicile au adoptat o modalitate eficienta pentru a face fata: isi omoara colegii cu infectii grave”, dupa cum a precizat Pull.

Testele efectuate au demonstrat ca furnicile isi sacrifica semenii injectandu-i cu acid formic, substanta ce ucide atat fungii cat si individul infectat.

”Furnicile incearca mai intai sa scape de fungi”, a precizat Sylvia Cremer, profesor in cadrul Institutului pentru Stiinte si Tehnologie din Austria.

”Ele au grija de membrii contaminati cu patogeni din cadrul coloniei periindu-le intensiv corpurile pentru a scapa de sporii ciupercii. Insa, daca astfel nu este prevenita infectia ele ii omoara pe membrii infectati din colonie”, a adaugat Cremer.

Furnicile produc hidrocarburi in exoschelet. Compusii servesc pe post de mecanism de comunicare.

Oamenii de stiinta au descoperit ca furnicile bolnave produc hidrocarburi in exces, modalitate prin care isi anunta semenii cu privire la imbolnavire.

Celulele umane se comporta in moduri similare. Cele infectate produc semnaturi chimice pentru a ajuta sistemul imunitar sa le identifice si sa le atace.

”Aceasta este o descoperire foarte interesanta”, a declarat Pull. ”Furnicile din cadrul unei colonii colaboreaza la fel ca celulele din corp, cele sanatoase actionand precum leucocitele pentru a le omori pe cele pe care le percep drept o amenintare”, a adaugat acesta.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2