Studiu: Imaginile explicite de pe pachetele de tigari contribuie la scaderea numarului de decese cauzate de fumat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

tigara-fumatUtilizarea imaginilor cu avertismente explicite impotriva fumatului pe pachetele de tigari poate contribui la evitarea a peste 652.000 de decese in urmatorii 50 de ani numai in Statele Unite, informeaza Science Daily. De asemenea, poate preintampina aducerea pe lume a circa 92.000 de copii cu greutate sub cea normala, nasterea a aproximativ 145.000 de prematuri si poate ajuta la prevenirea a circa 1.000 de cazuri de decese infantile subite, in acelasi interval, potrivit oamenilor de stiinta de la Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, informeaza AGERPRES.

Studiul, publicat la 3 noiembrie in jurnalul ”Tobacco Control”, este primul care estimeaza efectele pe care il au imaginile cu avertismente explicite de pe pachetele de tigari asupra sanatatii adultilor si copiilor din Statele Unite.

Desi peste 70 de tari au adoptat sau au in vedere adoptarea Conventiei-cadru a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru controlul tutunului, ce prevede utilizarea imaginilor explicite pe fata si spatele pachetelor de tigari, masura nu a fost implementata si in Statele Unite unde sunt publicate pe pachete doar texte cu avertismente legate de efectele negative ale fumatului.

In cadrul studiului, cercetatorii au folosit un model de urmarire a politicii de control a consumului de tutun numit SimSmoke — dezvoltat de profesorul David T. Levy de la centrul Georgetown Lombardi, utilizat si validat in peste 20 de tari — si date obtinute din Australia, Canada si Marea Britanie care au implementat prevederile OMS.

Concluziile au demonstrat ca masura introducerii acestor avertismente a condus la scaderea numarului de fumatori si la aparitia complicatiilor si deceselor asociate fumatului. Spre exemplu, la opt ani dupa ce prevederile conventiei au fost implementate in Canada, s-a observat o reducere prevalentei fumatului de la 12% la 20%, iar in Australia a scazut de la 21,3% in 2007 la 19% in 2008. In Marea Britanie, dupa implementarea prevederilor in 2008, prevalenta fumatului a scazut cu 10% in anul urmator.

”Aceste avertismente ar ajuta la protectia sanatatii publice din Statele Unite”, a declarat Levy. ”Exista o asociere directa intre aceste avertismente si inmultirea cazurilor de renuntare la fumat, reducerea inceperii fumatului si prevalenta acestuia”, a completat expertul.

Studiul a fost sustinut Institutul National pentru Abuzul de Medicamente si de Insitutul National pentru Cancer din Statele Unite.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2