Studiu: Lemurienii supusi unui regim alimentar hipocaloric traiesc mai mult

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Lemurienii supusi de cercetatori unui regim alimentar hipocaloric pe toata durata vietii adulte traiesc mai mult si sunt mai sanatosi decat semenii lor care mananca fara restrictii, potrivit unui studiu publicat joi in revista Communications Biology si preluat de AFP, informeaza AGERPRES.

Restrictionarea numarului de calorii ”poate prelungi cu 50% durata vietii lemurienilor si reduce riscurile afectiunilor asociate inaintarii in varsta, cum ar fi cancerul”, se precizeaza in studiu.

Mai exact, lemurienii care s-au alimentat dupa bunul plac au trait, in medie, 6,4 ani, in comparatie cu 9,6, durata medie de viata a celor care au tinut regimul hipocaloric. Peste o treime dintre animalele puse la regim erau inca in viata cand a decedat ultimul lemurian din grupul celor care nu a tinut regim, la varsta de 11,3 ani, se precizeaza intr-un comunicat al Centrului national al cercetarii stiintifice (CNRS), care a fost implicat in realizarea studiului.

In timpul experimentului care s-a desfasurat timp de zece ani, cercetatorii au limitat cu 30% valoarea energetica (caloriile) din alimentatia primatelor, asigurandu-se ca portiile raman echilibrate.

Experimentul a fost realizat doar cu lemurieni masculi.

Potrivit oamenilor de stiinta, condusi de cercetatori de la CNRS si de la Muzeul national de istorie naturala, efectul benefic asupra longevitatii acestor mamifere ”este insotit, in special, de pastrarea motricitatii, fara modificarea performantelor cognitive, si de reducerea incidentei patologiilor asociate in mod obisnuit batranetii, cum ar fi cancerul si diabetul”.

Cercetatorii au observat un fapt care, sustin acestia, necesita studii suplimentare: animalele in varsta prezinta o pierdere usoara de materie cenusie, fara insa ca acest lucru sa aiba un efect vizibil asupra performantelor cognitive ale animalului.

Studiile precedente stabilisera o legatura intre restrictiile alimentare si longevitate in cazul soarecilor si sobolanilor, insa problema ramane controversata in cazul primatelor, inclusiv in ceea ce-i priveste pe oameni.

Cercetatorii vor sa continue studiul si sa adauge restrictiilor alimentare si alti factori, precum activitatea fizica, ”in incercarea de a impinge si mai departe limitele longevitatii”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2