Studiu: Marele rechin alb se scufunda si revine la suprafata pentru a economisi energie pentru vanatoare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Marele rechin alb se scufunda la o adancime de 108 metri in ocean si inoata inapoi la suprafata pentru a economisi energie atunci cand vaneaza foci, potrivit unui studiu realizat de cercetatori australieni si internationali, relateaza marti dpa, informeaza AGERPRES.

Aceste „strategii comportamentale” ii ajuta pe rechini sa-si maximizeze energia si le permite sa-si creasca sansele de a se intalni cu focile care inoata rapid, conform studiului publicat in revista The Company of Biologists.

Studiul afirma ca metoda este aceea de „a sta si a astepta” prada sa se apropie, mai degraba decat sa inoate rapid pe distante lungi pentru a vana.

Rechinii au prezentat o serie de comportamente eficiente din punct de vedere al conservarii energiei in fazele scufundarii, urmate de urcari la suprafata. Comportamentul este mai eficient decat inotul orizontal de suprafata, care necesita mai multa energie, conform studiului.

Informatiile despre rechinii albi adulti, care masoara 5 pana la 6 metri lungime si cantaresc peste 2 tone, au fost vagi, deoarece acestia sunt greu de urmarit.

Studiul a fost realizat prin atasarea de accelerometre si camere video pe 10 exemplare de marele rechin alb pentru a se vedea modul in care isi folosesc energia atunci cand vaneaza foci in largul Insulelor Neptun, in sudul Australiei, pline de turisti dornici sa faca scufundari pentru a observa pradatori.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2