Studiu: Mirosirea hainelor purtate de persoana iubita ajuta la scaderea nivelului de stres

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Femeile care se plang de mirosul rufelor murdare ale sotilor lor ar trebui sa se mai gandeasca deoarece un studiu recent, citat vineri de The Telegraph, a descoperit ca izul hainelor partenerilor de cuplu poate ajuta la diminuarea nivelului de stres, informeaza AGERPRES.

Oamenii de stiinta care au publicat cercetarea in Journal of Personality and Social Psychology au descoperit ca mirosirea hainelor purtate de persoana iubita scade nivelul de cortizol, supranumit si hormonul stresului, si confera o stare de calm.

Acelasi lucru nu este valabil, insa, cand vine vorba despre mirosurile corporale ale unei persoane straine, acestea avand un efect opus, lucru ce poate fi confirmat de multi dintre cei care utilizeaza mijloacele de transport in comun.

Cercetatorii canadieni de la Universitatea British Columbia au declarat ca descoperirea explica de ce femeile aleg uneori sa poarte puloverul sau tricoul partenerului lor de viata atunci cand acesta nu este acasa. ”Multe persoane poarta camasa partenerului cand acesta este plecat sau aleg partea patului pe care el doarme, insa este posibil sa nu isi dea seama ce anume declanseaza aceste comportamente”, a declarat Marlise Hofer, una dintre autorii principali ai studiului.

”Descoperirea noastra sugereaza ca simpla mirosire a izului partenerului, chiar in lipsa prezentei sale fizice, poate fi un instrument puternic pentru reducerea stresului”, a adaugat aceasta.

Pentru aceasta cercetare au fost recrutate 96 de cupluri heterosexuale, iar barbatii au fost rugati sa poarte un tricou curat timp de 24 de ore fara a folosi deodorant sau alte produse parfumate si fara a fuma sau a consuma alimente cu iz accentuat.

Femeilor li s-a cerut ulterior sa miroasa fie un tricou curat, fie unul purtat de partenerul lor, fie unul apartinand unei persoane necunoscute. Apoi, ele au luat parte la un interviu de angajare conceput pentru a le creste nivelul de stres.

Oamenii de stiinta au descoperit ca cele care au mirosit hainele partenerilor lor de viata au resimtit un nivel mai scazut de stres atat inainte cat si dupa interviu, iar efectul a fost mai pronuntat in cazul femeilor care au recunoscut izul ca fiind al partenerilor lor.

In cazul celor care au mirosit hainele unor persoane straine nivelul de cortizol a fost ridicat in comparatie cu cel al femeilor care au mirosit haine care nu fusesera purtate.

Autorii cercetarii suspecteaza ca la mijloc ar fi implicati factori care tin de evolutie. ”De la o varsta frageda, oamenii se tem de persoane straine, in special de barbati straini, astfel ca este posibil ca mirosul unui barbat necunoscut sa declanseze un raspuns ‘lupta sau fugi’, ce creste nivelul de cortizol”, a explicat Hofer.

Dr. Frances Chen, care s-a numarat printre autorii principali ai studiului, a declarat ca descoperirea ar putea avea aplicatii practice pentru a-i ajuta pe oameni sa faca fata mai bine situatiilor stresante atunci cand se afla departe de cei dragi.

”Odata cu globalizarea, oamenii calatoresc din ce in ce mai mult cu serviciul sau se muta in alte orase. Cercetarea noastra sugereaza ca un lucru simplu precum un articol de imbracaminte care a fost purtat de persoana iubita poate ajuta la scaderea nivelului de stres in timpul deplasarilor la departare de casa”, a adaugat Chen.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1