Studiu: Nasterea prin cezariana este asociata cu un risc mai ridicat de complicatii grave pentru mama

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1


Nasterea prin cezariana este asociata cu un risc mai ridicat de complicatii grave pentru mama in comparatie cu nasterea naturala, in special in cazul femeilor cu varste de peste 35 de ani, potrivit unui studiu francez, preluat de AFP si titrat de Agerpres.

Chiar daca aceste complicatii nu sunt frecvente, cercetatorii recomanda echipelor medicale sa ia in calcul acest risc suplimentar in momentul cand decid modalitatea nasterii, avand in vedere cresterea semnificativa a costului nasterii prin cezariana in decursul ultimilor 20 de ani la nivel global. Mai multe studii au evidentiat un numar semnificativ de complicatii grave (hemoragii masive, infectii, embolii pulmonare etc.) in cazul femeilor care nasc prin cezariana. Acestea insa nu permit defalcarea complicatiilor care survin in urma procedurii chirurgicale de cele care pot fi explicate prin existenta unei boli sau de contextul clinic care determina nasterea prin cezariana, a explicat institutul de cercetare Inserm intr-un comunicat publicat vineri.

In aceasta noua analiza publicata in Canadian Medical Association Journal (CMAJ), o echipa de cercetatori de la Inserm, Universitatea Paris Descartes, Universitatea Paris Diderot si Universitatea Paris 13 a selectat cazurile femeilor care au suferit complicatii grave fara legatura cu starea lor de sanatate de dinaintea nasterii si le-au comparat cu cazurile-martor ale unor femei care nu s-au confruntat cu complicatii. Concluziile oamenilor de stiinta arata ”un risc ridicat de complicatii grave dupa nastere la femeile care au nascut prin cezariana, in cazul celor la care interventia chirurgicala a fost efectuata inainte sau in timpul travaliului”, a explicat Inserm. In contextul in care complicatiile maternale grave afecteaza in medie 1,5% dintre nasteri – hemoragii masive in cea mai mare parte dintre cazuri -, studiul a pus in evidenta o probabilitate aproape dubla (de 1,8 ori mai mare) in cazul femeilor care nasc prin cezariana in comparatie cu cele care au nascut pe cale vaginala si tripla pentru femeile cu varste peste 35 de ani.

Potrivit ipotezei emise de cercetatori, cresterea riscului suplimentar odata cu varsta este legata de diminuarea capacitatii uterului de a se contracta dupa nastere pentru a stopa hemoragia fiziologica. “Femeile si medicii trebuie sa fie informati in legatura cu acest risc ridicat pentru a determina cea mai buna modalitate de a da nastere, in special in cazul mamelor mai in varsta”, a estimat Catherine Deneux-Tharaux, director de cercetare in cadrul Inserm si coordonatoare a studiului.

Potrivit raportului Euro-Peristat, in 2015, Franta era ”una dintre tarile europene care practica in cel mai scazut grad cezariana, care se realiza totusi in cazul unei nasteri din cinci”, a amintit Inserm. In 1995, aceasta rata era de 16%. In alte tari, aceste rate sunt cuprinse intre 15% in Islanda si 52 % in Cipru. Potrivit OMS, in medie din totalul unei populatii, ”ratele de cezariana care depasesc 10% nu sunt asociate unei reduceri a nivelului de mortalitate maternala si neonatala”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1