Studiu: Pentru evitarea cumparaturile exagerate de sarbatori, acestea trebuie facute din timp, in cantitati mici

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Repartizarea cumparaturilor pentru sarbatori in mai multe etape si in cantitati mici, conform unui plan realist, ii ajuta pe oameni sa mentina situatia sub control si sa evite sa fie tentati sa cumpere exagerat, peste bugetul propus, spune un studiu care va fi publicat in ianuarie, potrivit Reuters, informeaza AGERPRES.

Studiul, realizat de cercetatorii de la Texas A&M University, analizeaza felul in care oamenii reusesc sa dea dovada de stapanire de sine atunci cand e vorba de cumparaturi si a ajuns la concluzia ca e nevoie de cumpatare pentru realizarea scopurilor importante.

”Incercati sa va pastrati energia. Nu va complicati pentru ca vor exista consecinte”, spune Marco Palma, directorul laboratorului pentru studiul comportamentului uman de la Texas A&M si coautorul studiului ”Self-control: Knowledge or perishable resource?”, care va fi publicat in luna ianuarie in revista Journal of Economic Behavior & Organization.

Palma recomanda sa se faca o lista si sa se sparga procesul in etape mai mici si cumparaturi mai mici. Cumparaturile online si cele facute in prima parte a zilei contribuie la conservarea energiei care, de asemenea, ajuta oamenii sa-si exerseze stapanirea de sine.

”Stabilirea unei liste de cumparaturi va ajuta sa va limitati la suma propusa”, a spus aceasta intr-un interviu aparut saptamana aceasta.

Cel mai rau scenariu din punctul de vedere al stapanirii de sine este sa astepti pana in ultimul minut ca sa faci toate cumparaturile de sarbatori, explica acesta.

Studiul a folosit date biometrice, inclusiv scanarea retinei si a creierului pentru a masura cat de bine fac fata oamenii atunci cand au de indeplinit sarcini care necesita stapanire de sine.

Concluzia este ca o actiunea initiala bazata pe stapanirea de sine mareste abilitatea ulterioara de autocontrol, sporind gradul de incredere in sine si motivarea, dar exercitarea unui prea mare autocontrol epuizeaza abilitatea ulterioara de stapanire de sine.

Dar natura umana ramane aceeasi si chiar si atunci cand se comporta adecvat, oamenii pot fi si un pic neascultatori. O persoana care termina lista de cumparaturi, poate cheltui banii ca sa-si cumpere o mica recompensa, mai spune Palma.

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2