Studiu: Peste 100 de pesticide polueaza cursurile de apa din Europa

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

In raurile si canalele din Europa se regasesc peste 100 de pesticide, printre acestea numarandu-se 24 de substante care sunt in prezent interzise, conform unui studiu citat luni de Press Association, informeaza AGERPRES.

Oamenii de stiinta au analizat esantioane prelevate din 29 de cursuri de apa din zece tari europene.

In fiecare rau si canal din care au fost prelevate mostre au fost descoperite mai multe pesticide. In plus, studiul a identificat prezenta a douazeci si unu de medicamente de uz veterinar.

Treisprezece cursuri de apa contineau cel putin o substanta chimica in concentratii ce depaseau limitele europene de siguranta.

In total, au fost detectate douazeci si patru de pesticide neautorizate pentru utilizare in Uniunea Europeana.

Totodata, intr-un canal din Belgia au fost identificate 70 de pesticide diferite cu cel mai inalt nivel de contaminare.

“Exista o mare incertitudine cu privire la efectele pe care aceste amestecuri de substante chimice le-ar putea avea asupra vietii salbatice si asupra sanatatii umane. Cunoastem ca multe dintre aceste pesticide, in mod individual, reprezinta un motiv de ingrijorare”, a declarat doctor Jorge Casado din cadrul Laboratoarelor de Cercetare Greenpeace de la Universitatea Exeter.

Faptul ca pesticidele neautorizate au fost descoperite in cursurile de apa nu inseamna neaparat ca acestea au fost utilizate in mod ilegal, au subliniat cercetatorii. Ele ar fi putut fi folosite in mod legal inainte ca interdictiile sa intre in vigoare.

Multiple pesticide au fost descoperite in mai multe rauri.

Fungicidul chimic carbendazim, interzis in Uniunea Europeana, a fost detectat in 93% dintre probele prelevate – o descoperire pe care autorii studiului au descris-o drept “remarcabila”, potrivit Press Association.

Dintre cele 103 pesticide identificate, aproape jumatate erau erbicide, iar restul erau fungicide sau insecticide.

Majoritatea medicamentelor de uz veterinar identificate in rauri si canale erau antibiotice, au notat cercetatorii in jurnalul Science of the Total Environment.

”Acesta nu este un caz de tipul noi contra agricultorilor sau companiilor pentru gestionarea apei. Agricultorii nu vor sa polueze raurile, iar companiile de apa nu doresc sa fie nevoite sa elimine din nou toata aceasta poluare din aval, prin urmare trebuie depuse eforturi pentru reducerea dependentei de pesticide si de medicamente de uz veterinar printr-o agricultura mai sustenabila”, a notat doctor Paul Johnston de la Universitatea Exeter, coautor al studiului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2