Studiu: Piata neagra a tigarilor a depasit 2,8 miliarde de lei in 2017

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Statul roman nu a incasat nicio taxa pentru circa 16% din tigaretele consumate anul trecut in Romania, ceea ce inseamna ca 2,8 miliarde de lei (echivalentul a 640 milioane de euro) au ajuns la retelele de contrabanda, potrivit unui comunicat al unui producator de tigari remis miercuri AGERPRES.

Peste 4,3 miliarde de tigarete au fost vandute in 2017 pe piata neagra din Romania iar demersurile autoritatilor in ceea ce priveste traficul ilicit de tigarete s-a concretizat in capturi totale de aproximativ 150 de milioane de tigarete de contrabanda care au fost impiedicate sa ajunga pe piata neagra, subliniaza sursa citata.

“Pentru o tara de granita a Uniunii Europene, cum este Romania, lupta cu retelele de contrabanda trebuie sa fie o preocupare constanta, altfel, asa cum a demonstrat 2017, eforturile autoritatilor dau doar rezultate de moment. Daca in prima jumatate a anului nivelul contrabandei incepuse sa scada, datorita operatiunilor SCUT ale Directiei Generale a Vamilor, imediat ce acestea au incetat piata a fost din nou inundata cu tigari de contrabanda”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic si Relatii Publice in cadrul British American Tobacco Europa Centrala si de Sud.

Website-ul stopcontrabanda.ro a fost lansat in primavara anului trecut de catre British American Tobacco pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu tigari, pentru a veni in sprijinul autoritatilor cu o evidenta a capturilor si a zonelor cele mai afectate de traficul ilicit si pentru a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu tigari asupra societatii.

“Romania este cea mai afectata tara din Europa Centrala si de Est de fenomenul contrabandei si una dintre cele mai afectate tari din Uniunea Europeana. Nivelul pietei negre din Romania este mult peste media europeana de 9%, iar regiunea cea mai afectata de contrabanda cu tigari ramane in continuare Nord-Estul tarii. Aici se afla granitele cu Ucraina si Republica Moldova, principalele tari de origine pentru tigarile de contrabanda ce ajung sa fie consumate in Romania”, se arata in comunicatul BAT.

Romania are in total 2.000 de km de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la 6 ori mai mic decat in Romania.

In ultimii 8 ani (2010-2017) statul roman a pierdut circa 5,4 miliarde de euro din cauza contrabandei, subliniaza documentul.

Fiecare container de tigari ilegale inseamna 1 milion de euro profit pentru retelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de tigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane si chiar activitati teroriste.

Datele privind nivelul contrabandei sunt furnizate de studiul independent al Novel Research.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2