Studiu: Reducerea consumului de carne si a risipei alimentare ar asigura in mod sustenabil hrana necesara populatiei in expansiune

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Statele lumii ar putea asigura hrana necesara populatiei in crestere fara a provoca daune ireparabile mediului inconjurator daca oamenii ar consuma mai putina carne, cantitatea de deseuri alimentare ar fi redusa la jumatate si ar fi adoptate practici agricole mai bune, au notat oamenii de stiinta intr-un studiu publicat miercuri, citat de Thomson Reuters Foundation, informeaza AGERPRES.

Esecul implementarii chiar si uneia dintre aceste trei actiuni ar putea exacerba schimbarile climatice si totodata ar putea spori nivelul de poluare si epuiza resursele naturale, transformand planeta intr-un loc nesigur pentru umanitate, a concluzionat cercetarea condusa de o echipa internationala de specialisti.

”Nicio solutie unica nu este suficienta pentru a se evita depasirea limitelor planetei”, a subliniat Marco Springmann, autorul principal al studiului descris de acesta drept prima analiza ce detaliaza impactul productiei mondiale de alimente asupra planetei.

”In cazul in care solutiile sunt implementate impreuna, cercetarea noastra indica faptul ca ar putea fi posibila hranirea in mod sustenabil a populatiei in crestere”, a adaugat Springmann.

Lumea trebuie sa produca o cantitate cu 50% mai mare de alimente pentru a sustine aproape 10 miliarde de oameni pana in 2050, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite.

Insa, daca lucrurile nu se schimba, impactul productiei alimentare asupra mediului inconjurator ar putea spori cu 90% pana in 2050 ajungandu-se la un nivel la care planeta nu va mai fi ”un spatiu operational sigur pentru umanitate”, atrage atentia studiul.

Pentru prevenirea acestei situatii, toata lumea ar trebui sa adopte o alimentatie bogata in legume verzi, fructe si nuci si saraca in carne rosie si produse lactate, conform cercetarii finantate de platforma scandinava non-profit EAT.

”Recomandam mai putin de o portie de carne rosie pe (saptamana)”, a declarat Springmann, cercetator-sef in cadrul Oxford Martin Programme on the Future of Food.

Zootehnia este responsabila de aproximativ 14,5% din emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global, conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Cantitatea de alimente aruncate la gunoi – in prezent o treime din total – va trebui redusa la jumatate, se mentioneaza in cercetare.

De asemenea, este necesara adoptarea la nivel mondial a celor mai bune practici pentru sporirea randamentului in productia alimentelor, reciclarea substantelor fertilizante si imbunatatirea gestionarii apei, noteaza cercetatorii.

”Pentru consumatorul mediu… morala este: modificati alimentatia si scrieti-le politicienilor sa implementeze legi mai bune”, a concluzionat Springmann in interviul acordat Thomson Reuters Foundation.

Luni, un raport al ONU a avertizat ca lumea risca sa se confrunte cu agravarea situatiilor de vreme extrema si cu accentuarea fenomenului extinctiei speciilor in cazul in care nu vor fi adoptate schimbari ”fara precedent” in modul de functionare a societatii pentru limitarea incalzirii globale la 1,5 grade Celsius, sub limita de 2 grade Celsius convenita prin Acordul de la Paris din 2015. Grupul interguvernamental de experti privind schimbarile climatice (IPCC) s-a reunit saptamana trecuta la Incheon, Coreea de Sud, pentru finalizarea raportului realizat la solicitarea guvernelor in 2015 si care evalueaza fezabilitatea si importanta limitarii incalzirii globale la 1,5 grade Celsius.

“Raportul arata ca ne-au mai ramas la dispozitie oportunitati infime pentru a evita prejudiciul de neinchipuit adus sistemului climatic care sustine viata asa cum o stim”, a spus Amjad Abdulla, membru in boardul IPCC.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *