Studiu: Romania nu este intr-un context favorabil pentru introducerea votului electronic

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romania nu este intr-un context favorabil pentru introducerea votului electronic pe termen scurt, releva un studiu realizat de Centrul pentru Studiul Democratiei (CDS) din cadrul Universitaţii “Babes – Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, dar nici autoritatile nu stapanesc instrumentele electronice.

Potrivit studiului realizat de CDS, dat, luni, publicitatii, Autoritatea Electorala Permanenta ar trebui sa isi asume cat mai curand lansarea unei dezbateri ample pe aceasta tema, transmite MEDIAFAX.

Centrul pentru Studiul Democratiei al UBB a realizat un studiu pe tema oportunitaţii introducerii votului electronic in Romania. Aceasta metoda de exercitare a votului este, adeseori, invocata in spaţiul public, de catre politicieni sau reprezentanţi ai societaţii civile, drept o soluţie pentru rezolvarea unor probleme precum participarea scazuta la vot, accesul la vot, in special pentru romanii din strainatate, sau increderea scazuta in alegeri. Consideram ca Romania nu se afla intr-un context favorabil pentru introducerea votului electronic pe termen scurt, dar ca Autoritatea Electorala Permanenta trebuie sa işi asume cat mai curand lansarea unei dezbateri ample pe aceasta tema, care sa includa identificarea celor mai bune solutii tehnice si pregatirea unor proiecte pilot”, se arata in studiu.

Reprezentantii CSD au subliniat ca studiul aduce in discutie experienta altor state cu votul electronic, recomandarile internationale, problemele legate de securitatea online vizibile in contextul alegerilor din SUA, dar si raspandirea utilizarii internetului in Romania pentru operatiuni care necesita confidentialitate si un grad ridicat de securitate, precum operatiunile bancare sau cumparaturile online.

„Conditia fundamentala pentru implementarea votului prin Internet va fi o buna intelegere a sistemului de vot si increderea in acesta. Are electoratul roman suficient acces la internet si cunostintele necesare in domeniul IT pentru a folosi votul prin internet? Desi numarul romanilor conectati la internet creste vertiginos, nivelul accesului la internet este, in continuare unul dintre cele mai scazute din UE. Mai mult, numarul de romani care se conecteaza frecvent la internet, in fiecare zi sau aproape in fiecare zi, este cel mai mic din UE”, au sustinut autorii studiului.

Acestia au mentionat ca, desi romanii utilizeaza internetul tot mai mult, activitatile principale sunt citirea stirilor online, folosirea retelelor sociale, posta electronica si jocurile online.

„Spre deosebire de alti cetateni europeni, putini dintre romani folosesc internetul pentru cumparaturi sau pentru online banking – doar 6% dintre utilizatori, proportia cea mai mica din UE. Aceste cifre demonstreaza un nivel scazut de incredere in internet a utilizatorilor romani”, se mai arata in studiul CSD.

Un alt aspect important in analiza fezabilitatii votului prin Internet este capacitatea autoritatilor de a gestiona instrumente de guvernanta electronica, care presupun folosirea internetului pentru plata impozitelor, solicitarea de documente de identitate, consultarea de informatii publice sau programarea la controale publice obligatorii.

„Insa autoritatile romane nu au dovedit ca stapanesc acest domeniu. Desi au fost investiti aproximativ 12 milioane de euro pentru un portal de E-guvernanta, acesta a devenit functional doar dupa ani de tergiversari. Nu in ultimul rand, in perioada recenta, o serie de contracte intre statul roman si firmele romanesti specializate in sisteme de date au fost investigate in cazuri de coruptie, starnind dezvaluiri despre legaturi dintre aceste firme, mediul politic si serviciile secrete. Gestionarea defectuoasa si contractele cu proasta reputatie in domeniul IT pot fi o sursa de lipsa de incredere in capacitatea autoritatilor de a implementa in mod eficient si impartial votul prin internet”, au mai mentionat reprezentantii CSD.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2