Studiu: Romanii cauta solutii de la Uniunea Europeana pentru rezolvarea problemelor din sistemul de sanatate

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Romanii cauta solutii de la Uniunea Europeana pentru rezolvarea problemelor din sistemul de sanatate autohton si sunt dispusi sa plateasca taxe mai mari pentru o mai buna calitate a acestor servicii, releva un studiu sustinut de Fundatia Stanga Democratica, Fundatia Europeana de Studii Progresiste si Fundatia Friedrich Ebert Romania.

Potrivit unui comunicat de presa remis joi, AGERPRES, de cele trei fundatii, studiul releva ca peste trei patrimi dintre romani si-ar dori sa calatoreasca in alt stat membru al Uniunii Europene pentru tratament medical daca ei sau un membru al familiei ar avea o problema serioasa de sanatate, desi 43% declara ca nu si-ar putea permite aceasta solutie.

Tot in cadrul studiului se arata ca circa jumatate dintre romani cred ca Uniunea Europeana ar trebui sa aiba competente mai mari in domeniul politicilor de sanatate. Conform datelor din cercetarea calitativa (care a stat la baza studiului), la baza optiunilor pentru cresterea competentelor UE in domeniul sanatatii se afla asteptarea ca Romania ar primi mai multe fonduri pentru sanatate, domeniu care este perceput drept subfinantat, mentioneaza comunicatul citat.

Din rezultatele studiului mai reiese ca 44% dintre cei intervievati cred ca ar fi cel mai bine ca sistemul de sanatate din Romania sa ramana dominat de regimul public dar cu elemente de regim privat, 34% considera drept cea mai buna optiune un sistem in intregime de stat, iar pentru 15% dintre cei intervievati cea mai buna forma de organizare a sistemului de sanatate ar fi sa fie preponderent privat, cu elemente secundare publice. Mai putin de 8% dintre participantii la studiu cred ca un sistem integral privat ar fi cel mai bun pentru Romania. De asemenea, 9/10 persoane ar fi dispuse sa plateasca taxe mai mari pentru servicii medicale de o mai mare calitate, se mai arata in studiu.

Studiul a avut la baza un sondaj de opinie la nivel national si o cercetare calitativa.

Sondajul de opinie fost realizat in perioada 22 decembrie 2016 — 6 ianuarie 2017, pe un esantion reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei de 1.100 subiecti, prin interviuri telefonice asistate de calculator. Marja de eroare este de plus sau minus 2,95% la nivelul intregului esantion.

Cercetarea calitativa a fost realizata in perioada 3-4 februarie 2017 si a cuprins un numar de patru discutii de grup (focus grupuri), trei la Bucuresti si unul la Pitesti. Subiectii cercetarii calitative au fost medici, asistente medicale si potentiali pacienti (studii medii, 50-64 ani; studii superioare, 22-34 ani).

Fundatia Stanga Democratica (FSD), Fundatia Europeana de Studii Progresiste (FEPS) si Fundatia Friedrich Ebert Romania (FES) a prezentat acest material in cadrul conferintei “Un pas inainte pentru generatia mileniului. Provocari viitoare pentru serviciile de sanatate — O abordare nationala si europeana” din ciclul “A Progressive Agenda For the Future”, organizata miercuri, la Palatul Parlamentului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1