Studiu: Saracia si sistemul medical, probleme care ar trebui rezolvate cu prioritate, considera trei romani din patru 

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Trei romani din patru considera ca problemele privind saracia si sistemul medical ar trebui sa aiba prioritate la rezolvare, reiese dintr-un studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta si WaveTreeZero remis, marti, AGERPRES.

“75% dintre romani considera ca problemele sociale ce tin de saracie (lipsa locurilor de munca in anumite zone, acces limitat la educatie in zonele sarace) si conditiile oferite de sistemul medical romanesc sunt cele care trebuie sa aiba prioritate pe lista domeniilor care necesita rezolvare.

Pe locul 2, la o distanta destul de mare sunt situate problemele ce tin de drepturile angajatilor (dreptul la concediul de odihna, concediul medical), cu un procent de 32%, urmate de cazurile sociale grave si problematice (copii bolnavi de cancer, spre exemplu), cu un procent de 29%, si probleme ce tin de drepturile omului, cu un procent de 18%”, se arata in document.

Potrivit acestuia, cu procente mult mai mici, de 8-9%, sunt problemele legate de incalzirea globala si alte probleme ecologice in timp ce inegalitatea de gen si drepturile animalelor se situeaza pe urmatoarele locuri in lista domeniilor prioritare de rezolvat in Romania.

“Tinerii 15-34 de ani ofera aceeasi prioritate problemelor sociale, cu cateva diferente: pentru ei, sunt mai importante problemele ce tin de sistemul medical (73%) comparativ cu cele legate de saracie (66%). De asemenea, acorda o prioritate mai mare cazurilor sociale grave (copii bolnavi de cancer) — 30%, comparativ cu problemele ce tin de drepturile angajatilor (24%).

Comparativ cu populatia 15-60, tinerii prioritizeaza mai mult problemele legate de drepturile animalelor (15%), inegalitatea de gen (13%) si incalzirea globala si alte probleme ecologice (12%), aliniindu-se astfel mai mult cu preocuparile pe care le au tinerii din alte tari. Problemele care tin de drepturile omului sunt considerate mai putin o prioritate pentru tineri (doar 8%)”, informeaza studiul citat.

In ceea ce priveste problemele ecologice, 33% dintre romani declara ca vorbesc des despre acestea cu prietenii si rudele.

“80% dintre romani mentioneaza ca arunca gunoiul doar in spatii special amenajate, 71% folosesc becuri economice chiar daca sunt mai scumpe, 71% achizitioneaza electrocasnice clasa A, 69% refolosesc pungile de plastic ca pungi de gunoi sau atunci cand merg la cumparaturi, 67% recurg la folosirea serviciului de emitere online a facturilor pentru a evita risipa de hartie, 60% economisesc apa la treburile casnice, 53% recurg la utilizarea eficienta a energiei electrice. Tinerii adopta comportamente similare folosind insa mai mult serviciul de emitere online a facturilor (72,3%) si folosirea mijloacelor de transport in comun/mersul pe bicicleta — 51%”, conform documentului.

Datele au fost obtinute folosind un mix de metodologii de cercetare: un studiu calitativ de tip comunitate online in care insusi respondentii au identificat problemele prioritare ale Romaniei si apoi au fost masurate intr-un studiu cantitativ pentru identificarea celor mai importante dintre ele.

Studiul cantitativ online a fost realizat in luna ianuarie 2016, pe un esantion de 400 de respondenti, 15-60 de ani, din mediul urban. Eroarea de esantionare este +/-4,9%. Studiu calitativ a fost realizat in luna decembrie 2016, fiind vorba despre 200 de respondenti din Bucuresti. Acesta a fost realizat intr-o comunitate online de cercetare avand ca target Millennials.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2