Studiu: Si obezitatea in randul tatilor poate influenta negativ dezvoltarea copiilor

home camp2
home camp2
home camp2

obezitateFemeile au fost atentionate de-a lungul timpului cu privire la riscurile pe care obezitatea in timpul sarcinii le are asupra copiilor, insa un nou studiu arata ca si tatii care sunt obezi pot influenta dezvoltarea celor mici, a aratat luni CNN citat de Xinhua, informeaza AGERPRES.

Potrivit cercetarii publicate in jurnalul “Pediatrics”, copiii cu parinti obezi risca sa manifeste intarzieri de dezvoltare. “Studiul nostru este unul dintre putinele care cuprind informatii referitoare la tati, iar rezultatele demonstreaza ca si greutatea acestora influenteaza semnificativ dezvoltarea copiilor”, a declarat Edwina Yeung din cadrul Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) din Statele Unite.

Oamenii de stiinta au cuprins in acest studiu 4.821 de copii cu varste cuprinse intre patru luni si 3 ani, in perioada 2008 si 2010 si au descoperit ca obezitatea oricaruia dintre parinti are efecte specifice asupra copiilor.

Concluziile arata ca, in comparatie cu situatia copiilor normoponderali, cei ale caror mame erau obeze aveau mai multe sanse sa aiba un rezultat mai slab la testele de masurare a capacitatii motorii. Acest lucru influenteaza abilitatea de a controla muschii mici, afectand actiuni precum miscarea degetelor si a mainilor.

Copiii ai caror tati erau obezi aveau o mai mare posibilitate de a obtine rezultate mai slabe la testele de masurare a competentelor sociale, ce arata cat de bine reusesc acestia sa relationeze si sa interactioneze cu altii.

In plus, in cazul copiilor adusi pe lume de cupluri cu obezitate extrema s-a observat un rezultat mai slab la testele de masurare a capacitatilor de solutionare a problemelor.

Nu se cunoaste inca modul in care obezitatea parentala contribuie la cresterea riscului de intarziere in procesul de dezvoltare a copiilor. “Studiul nostru nu a fost menit sa dovedeasca efectul si cauza. In acest moment, nu avem decat corelatii intre IMC (indicele de masa corporala — n.r.) al parintilor si scorurile obtinute de copii la chestionarele din cadrul examinarilor”, a declarat Yeung.

Autorii studiului noteaza ca cercetarile efectuate pe animale au indicat ca obezitatea in timpul sarcinii poate duce la inflamatii ce cauzeaza creierului fetusului.

“Cunoastem faptul ca obezitatea creste in mod semnificativ riscul de a dezvolta boli precum cele cardiovasculare, diabet si atac cerebral. Pentru toata lumea, barbati sau femei — insarcinate sau nu — este important sa se pastreze o greutate sanatoasa”, mai precizeaza Yeung, potrivit Xinhua.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *