Studiu: Terra, din ce in ce mai poluata de lumina artificiala

home camp2
home camp2
home camp2

Terra este din ce in ce mai inundata de lumina artificiala, un fenomen agravat de noua tehnologie a diodelor care emit lumina (Light Emitting Diode, LED), arata o analiza a observatiilor din satelit care confirma o poluare in crestere cu lumina care afecteaza sanatatea umana, animalele si plantele, relateaza miercuri AFP, informeaza AGERPRES.

Cercetatorii, ale caror lucrari sunt publicate miercuri in revista Science Advances, au determinat ca iluminatul planetar a sporit, atat in cantitate, cat si in intensitate, cu circa 2% pe an din 2012 pana in 2016.

Cresterea luminii artificiale se produce aproape peste tot pe glob, existand regiuni putin iluminate anterior unde luminescenta a sporit considerabil, atrage atentia Christopher Kyba, cercetator din cadrul Centrului GFZ de cercetare in geofizica de la Potsdam, Germania, principalul autor.

Acest studiu este unul dintre primele care examineaza din spatiu efectele tranzitiei in curs in lume spre iluminatul cu LED-uri, care consuma mult mai putina energie. Rezultatele indica faptul ca economiile de electricitate care rezulta din aceasta noua tehnologie sunt mai scazute decat se anticipa.

Avand in vedere ca lampile LED produc aceeasi cantitate de lumina cu mult mai putina electricitate, expertii credeau ca vor scadea cheltuielile oraselor din lume consacrate iluminatului public.

Cercetatorii au ajuns insa la concluzia ca economiile de energie realizate datorita tehnologiei LED au fost investite, se pare, pentru a instala inca si mai multe lampi pentru iluminatul exterior.

“Exista un bun potential pentru o veritabila revolutie a iluminarii care permite, in acelasi timp, economisirea energiei si reducerea poluarii luminoase, dar numai daca nu consacram economiile realizate crearii a si mai multa lumina”, a spus Christopher Kyba.

In studii precedente el a aratat ca emisiile de lumina pe cap de locuitor sunt de trei pana la patru ori mai ridicate in SUA decat in Germania. Asta arata ca este posibil sa atingem acelasi nivel de prosperitate si de securitate cu o utilizare mai restransa a luminii artificiale, subliniaza cercetatorul.

Dar din nefericire, spune el, lumina artificiala va continua sa creasca pe timp de noapte in lume, cu consecinte nefaste asupra mediului.

“Speram ca rezultatele acestei cercetari vor da si mai mult alarma in ceea ce priveste numeroasele consecinte asupra naturii ale unei utilizari excesive a luminii artificiale pe timp de noapte”, a declarat la randul lui Scott Feierabend, director al International Dark-Sky Association.

El atrage atentia asupra faptului ca lampile LED emit multa lumina albastra pe care instrumentul utilizat de satelitul NASA pentru acest studiu nu o poate detecta. Este posibil, astfel, ca studiul sa fi subestimat amploarea poluarii cu lumina.

In plus, acest tip de lumina se raspandeste mai mult in atmosfera terestra decat alte surse luminoase de alte culori, ceea ce face ca satelitul sa nu fi captat toata intensitatea luminii oraselor pe timp de noapte, care par sa fie mai putin stralucitoare decat inainte de adoptarea dispozitivelor de iluminat LED, explica Christopher Kyba.

Potrivit noului atlas mondial al poluarii luminoase publicat in 2016, peste 80% din umanitate traieste sub un cer inundat de lumina artificiala si o treime din populatia planetei nu poate vedea niciodata Calea Lactee.

Aceasta harta permite studierea iluminatului artificial ca pe un poluant cu un potential impact asupra sanatatii si ecologiei, explica atunci echipa internationala care a intocmit-o.

Oamenii de stiinta condusi de Fabio Falci, cercetator din cadrul Institutului italian al tehnologiei si al stiintei poluarii cu lumina (ISTIL), explicau ca “nivelurile luminoase ale tehnologiei LED si culorile acesteia ar putea duce la o dublare sau chiar o triplare a luminiscentei cerului in timpul noptilor intunecate”.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *