Studiu: Unul din cinci decese este asociat alimentatiei necorespunzatoare

Reclame home 1
Reclame home 1

Unul din cinci decese inregistrate la nivel mondial in 2017 – respectiv 11 milioane – a fost asociat alimentatiei necorespunzatoare, in special a consumului excesiv de sare, zahar sau carne si a aportului insuficient de cereale integrale si fructe, conform unui studiu publicat joi, citat de AFP si Reuters, informeaza AGERPRES.

Cvasitotalitatea deceselor a fost provocata de afectiuni cardiovasculare, iar restul de cancere si diabet de tipul 2, adesea asociate cu obezitatea si stilul de viata (sedentarismul, alimentatia dezechilibrata), potrivit studiului publicat in The Lancet.

In luna ianuarie, acelasi jurnal medical a publicat un prim studiu realizat de aceiasi oameni de stiinta. Acesta recomanda reducerea la jumatate a consumului mondial de carne rosie si de zahar si dublarea aportului de fructe, legume si nuci pentru o dieta sanatoasa si protejarea mediului inconjurator.

Studiul publicat joi a inclus date din 195 de tari. Potrivit concluziilor, principalele deficiente in alimentatia la nivel mondial vizeaza nucile si semintele, laptele si cerealele integrale. Pe de alta parte, bauturile indulcite cu zahar, carnea procesata si sarea sunt consumate in cantitati prea mari.

”Acest studiu demonstreaza ceea ce multi dintre noi am banuit ani in sir: nutritia deficitara este responsabila pentru un numar mai mare de decese decat orice alt factor de risc din lume”, a afirmat unul dintre autorii cercetarii, Christopher Murray.

Studiul evidentiaza disparitati majore intre state. Tarile cu cele mai mari rate de deces asociat alimentatiei necorespunzatoare sunt Uzbekistanul si Afganistanul. In schimb, statele in care acest procent este cel mai redus sunt Israel, Franta, Spania si Japonia.

Studiul intitulat ”The Global Burden of Disease” a monitorizat in perioada 1990 – 2017 tendintele de consum a 15 factori alimentari.

Defalcand decesele asociate regimului alimentar, studiul a constatat ca dintre cele 11 milioane de decese din 2017, aproape 10 milioane au fost provocate de boli cardiovasculare, in jur de 913.000 de cancere si aproape 339.000 de diabetul de tip 2, noteaza Reuters.

Autorii recunosc totusi ca studiul lor are unele limitari. Printre acestea, faptul ca asocierea intre alimentatie si deces nu poate fi stabilita cu aceeasi certitudine ca in cazul altor factori de risc, cum ar fi spre exemplu consumul de tutun.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole