Studiu: Ursii polari nu gasesc suficiente foci pentru a-si potoli foamea

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ursii polari nu gasesc suficiente foci pentru a-si potoli foamea, iar problema se va inrautati odata cu accentuarea schimbarilor climatice, este concluzia unui studiu publicat joi, care demonstreaza ca metabolismul ”regelui banchizelor” este mai rapid decat se credea, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

”Am descoperit ca, in realitate, ursii polari au nevoi energetice mult mai mari decat se credea”, a explicat Anthony Pagano, autorul principal al studiului publicat in revista Science.

”Au nevoie sa prinda multe foci” pentru a-si satisface metabolismul de 1,6 ori mai rapid decat estimarile precedente, argumenteaza cercetatorul de la Universitatea Santa Cruz din California.

Biologii au urmarit comportamentul a noua femele din Marea Beaufort, Oceanul Arctic, pe care le-au echipat cu camere de luat vederi, le-au analizat urina si le-au luat probe de sange la interval de mai multe zile.

Studiul s-a derulat ”din aprilie pana in iulie atunci cand ursii polari vaneaza cel mai mult si inmagazineaza grasimea de care au nevoie pentru a supravietui pe parcursul unui an”, explica Anthony Pagano, care lucreaza, de asemenea, pentru Serviciul de Prospectare Geologica al Statele Unite (USGS).

In ciuda acestui lucru, cinci dintre exemplare au pierdut masa corporala intr-un interval de la 8 la 11 zile. ”Patru ursi au pierdut 10% sau mai mult din masa lor corporala”, se precizeaza in raport.

Ipotezele formulate in studiile anterioare au indus in eroare cercetatorii in ceea ce priveste metabolismul acestor mamifere de dimensiuni mari.

Oamenii de stiinta credeau bunaoara ca tehnica de vanatoare a ursilor, care stau si asteapta prada, ii face sa cheltuiasca putina energie pentru a se hrani sau ca isi pot incetini metabolismul atunci cand nu prind suficiente foci.

Regiunea arctica se incalzeste de doua ori mai rapid decat restul planetei si topirea ghetarilor ii face pe ursi sa parcurga distante mai mari pentru a gasi pui de foci, hrana lor preferata.

”Portiunile inghetate din zona arctica se diminueaza cu 14% in fiecare deceniu, ceea ce va reduce probabil accesul ursilor la prada”, se mai spune in studiu.

Populatia de ursi polari s-a diminuat cu aproximativ 40% in deceniul care a trecut, potrivit USGS. Dar ”dispunem de acum inainte de tehnologia cu care sa le studiem maniera in care se deplaseaza, activitatile, nevoile energetice si vom putea astfel intelege mai bine implicatiile schimbarilor pe care pe observam”, concluzioneaza Anthony Pagano.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2