Studiu: Utilizarea dispozitivelor electronice anuleaza beneficiile unei pauze petrecute in mijlocul naturii

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Utilizarea dispozitivelor electronice mobile pentru activitati precum verificarea noutatilor de pe retelele de socializare pe telefonul mobil sau scrierea de emailuri pe laptop anuleaza beneficiile petrecerii timpului in mijlocul naturii cum ar fi refacerea capacitatii de concentrare a creierului, este concluzia unui studiu realizat de Universitatea din Illinois, potrivit Xinhua, informeaza AGERPRES.

Procedura de desfasurare a studiului a presupus impartirea celor 81 de participanti in patru grupe: cei care se odihnesc in mijlocul naturii cu sau fara un laptop la dispozitie si cei care stau in interior, cu vedere spre locurile de parcare, pereti sau cladiri, cu sau fara laptop. Toate spatiile au fost prevazute cu acces wireless la internet.

Participantii au dat un test standard pentru verificarea atentiei, dupa care au luat parte la 10 minute de activitati cognitive, cum ar fi corectarea unui text si operatii matematice. Le-a fost din nou testata atentia, dupa care au urmat 15 minute de pauza. In timpul pauzei, celor care aveau laptopurile asupra lor li s-a comunicat ca le pot folosi pentru activitati de divertisment cum ar fi retelele de socializare, site-uri de stiri, YouTube, bloguri, jocuri online, cumparaturi online sau emailuri care nu au legatura cu munca. Nu au avut voie sa foloseasca calculatoarele pentru activitati legate de serviciu.

Dupa pauza, participantii au participat la un alt test de atentie. Doar cei care s-au odihnit intr-un spatiu verde, fara acces la laptop au avut scoruri mai bune la testul final. Pentru ceilalti, ”pauza de 15 minute nu a fost de fapt o pauza”, au specificat cercetatorii.

Nu este suficient sa iesi in natura, trebuie sa pui deoparte dispozitivele mobile cand te afli in acel spatiu. ”Natura nu ofera niciun beneficiu daca mintea ta este atenta la dispozitiv”, spune William Sullivan, profesor si conducatorul departamentului de arhitectura peisagistica din cadrul Universitatii din Illinois.

Concluziile studiului ar putea ajuta peisagistii sa proiecteze spatii cu elemente precum caderi de apa sau spatii cu animale si fluturi, care sa distraga atentia de la dispozitivele electronice .

”Acestia pot ajuta oamenii sa faca fata stresului zilnic si oboselii mentale creand peisaje pe care sa fie greu sa le ignori”, a spus Sullivan. ”Arhitectii trebuie sa se gandeasca la lucrurile care ii pot determina pe oameni sa renunte la telefoane”.

In etapa urmatoare, cercetatorii de la Universitatea din Illinois vor analiza timpul necesar creierului pentru a-si reface capacitatea de concentrare.

Concluziile studiului, publicate pe site-ul universitatii in data de 18 iulie, au aparut si in revista Environment and Behavior.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *