SUA: 15 luni de inchisoare cu executare pentru o tanara care si-a indemnat iubitul sa se sinucida

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O americanca in varsta de 20 de ani care si-a indemnat iubitul sa se sinucida, prin intermediul unor SMS-uri si apeluri telefonice, a fost condamnata joi la doi ani si jumatate (30 de luni) de inchisoare, dintre care 15 luni cu executare, de un judecator de la Tribunalul pentru copii din Taunton, o localitate din statul Massachusetts, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Michelle Carter va efectua cele 15 luni ramase din aceasta pedeapsa in regim de libertate conditionata, a precizat judecatorul Lawrence Moniz.

Avocatii apararii au spus ca tanara dorea sa faca recurs si a obtinut din partea judecatorului suspendarea executarii pedepsei pana la incheierea recursului in instanta. Astfel, Michelle Carter se afla inca in libertate.

In decizia sa, judecatorul Moniz a subliniat faptul ca procesul era judecat intr-o instanta pentru minori, fapt care necesita, dupa parerea lui, sa se ajunga la “un echilibru” al hotararii finale, “intre reabilitate” si “sanctionarea pentru faptele comise”.

Judecatorul nu a dat curs solicitarii formulate de Ministerul Public, care ceruse intre sapte si 12 ani de inchisoare, chiar daca tanara se afla, in timpul comiterii faptelor, la doar trei saptamani de implinirea varstei de 18 ani — pragul majoratului conform dreptului penal din statul Massachusetts.

Victima, Conrad Roy, a fost gasit mort la varsta de 18 ani in camioneta sa, pe 12 iulie 2014.

Timp de mai multe saptamani, Michelle Carter i-a trimis zeci de SMS-uri pentru a-l convinge sa se sinucida, punand cu regularitate sub semnul intrebarii capacitatea lui de a comite aceasta fapta si dandu-i de inteles ca parintii lui nu vor fi prea afectati de gestul sau.

In ziua sinuciderii, tanara i-a ordonat prin telefon prietenului ei, care isi parcase masina in fata unui supermarket, sa treaca la fapte si sa se sinucida cu ajutorul unei pompe pentru a umple interiorul automobilului cu monoxid de carbon.

In timpul conversatiei, ce a fost inregistrata si redata in timpul procesului, Michelle Carter i-a ordonat prietenului ei sa se intoarca in masina, iar el a facut acest lucru.

In timp ce conversatia continua, tanara il auzea pe Conrad Roy care incepuse sa tuseasca, sa se simta rau, insa nu a prevenit pe nimeni — nici Politia, nici familia victimei, desi avea datele de contact ale acesteia.

Un caz special

Potrivit judecatorului Lawrence Moniz, comportamentul acuzatei, care a refuzat sa depuna marturie in timpul procesului, a fost “vicios si periculos” si “a cauzat moartea lui Conrad Roy”.

La jumatatea lunii iunie, el a hotarat ca Michelle Carter este “vinovata de omucidere involuntara”.

Un expert in psihiatrie, citat de avocatii apararii, a declarat ca administrarea antidepresivului Prozac, pe care tanara il luase timp de mai multe luni, o “intoxicase”, provocandu-i un fel de delir megaloman ce a facut-o sa isi doreasca sa il influenteze pe Conrad Roy.

Insa judecatorul Moniz a considerat ca aceasta marturie nu este suficienta pentru a anula “intentionalitatea” comportamentului lui Michelle Carter.

Verdictul de vinovatie a surprins opinia publica, partial pentru ca statul Massachusetts nu are, spre deosebire de alte state americane, o lege care penalizeaza incurajarea sinuciderii.

Potrivit unor experti judiciari, hotararea finala a acestui proces ar putea deveni norma in jurisprudenta americana.

“Este posibil ca acest caz sa ii incite pe alti procurori sa dea in judecata pentru omucidere involuntara un medic care, de exemplu, a sfatuit un pacient in faza terminala, dar ar fi o aplicare periculoasa (a normei juridice, n.r.), deoarece ar insemna sa se ignore ceea ce a decis tribunalul din Massachussets”, a prevenit David Rossman, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Boston.

El considera, de asemenea, ca faptele comise sunt atat de speciale, incat este dificil ca ele sa fie transpozabile in cazuri de hartuire online, care s-au inmultit spectaculos in ultimii ani, odata cu dezvoltarea retelelor de socializare.

“Hartuirea este un caz mult mai dificil, pentru ca legatura dintre actiuni si consecintele previzibile este mult mai stransa”, a explicat acelasi expert.

Dupa ce Michelle Carter a fost declarata vinovata la jumatatea lunii iunie, mai multi observatori, in special un reprezentant al asociatiei care apara drepturile omului ACLU, s-au declarat ingrijorati de aceasta decizie, care, potrivit lor, ar ameninta libertatea de exprimare in Statele Unite.

“Primul amendament (din Constitutia Statelor Unite, care protejeaza libertatea de exprimare, n.r.) nu va da un cec in alb pentru a spune tot felul de lucruri in orice circumstante”, a declarat David Rossman, care considera ca acest argument “este foarte greu de sustinut” in fata unui tribunal.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2