SUA anunta o reducere drastica a cotei de refugiati pentru 2020

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Administratia de la Washington a prezentat joi o noua reducere drastica a cotei de refugiati pe care ii vor primi Statele Unite in cadrul politicii de relocare, cota ce ajunge astfel la un minim istoric de 18.000 de persoane, transmit AFP si dpa, informeaza AGERPRES.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, in anul bugetar 2020, care incepe la 1 octombrie, Statele Unite vor primi 18.000 de refugiati, fata de 30.000 in anul curent si aproape 85.000 in 2016.

Noua cota este cea mai redusa de la crearea programului de relocare in 1980, media anuala de pana acum fiind de circa 95.000 de relocari.

Acest plafon urmeaza sa fie discutat cu Congresul, inainte de a fi confirmat de presedintele Trump, care isi continua lupta impotriva imigratiei cu un an inainte de alegerile prezidentiale.

Potrivit Departamentului de Stat, ‘povara’ actuala sub care se afla ‘sistemul de imigratie american trebuie atenuata inainte ca Statele Unite sa poata din nou reinstala un mare numar de refugiati’.

Aceasta politica ii vizeaza pe refugiatii selectati de agentiile de securitate si de informatii ale SUA din taberele ONU din intreaga lume, pentru a fi reinstalati pe teritoriul american, fiind vorba in principal de persoanele cele mai vulnerabile, precum varstnici, vaduve sau handicapati.

‘Cota noastra de refugiati trebuie sa tina de asemenea cont de interesele noastre de securitate nationala si de politica externa’, mai arata diplomatia americana.

‘In ultimii ani, fortele de ordine au capturat teroristi prezumtivi care au trecut prin programul nostru pentru refugiati’, adauga Departamentul de Stat. ‘In plus, pentru a servi interesele de politica externa ale Statelor Unite, propunerea de reinstalare de refugiati’ pentru anul bugetar 2020 ‘prevede cote specifice pentru persoanele persecutate pentru credinta lor religioasa, pentru irakieni pusi in pericol din cauza asistentei acordate Statelor Unite, si pentru refugiati legitimi din tarile Triunghiului Nordului’, din care fac parte El Salvador, Guatemala si Honduras.

Programele de relocare se diferentiaza de cererile de azil depuse la frontierele americane, iar Washingtonul cere ca politica sa sa fie analizata in integralitatea sa.

‘Statele Unite au fost mereu si vor ramane mereu natiunea cea mai generoasa din lume cand este vorba despre primirea acelora care au nevoie de protectie umanitara’, a declarat ministrul interimar pentru securitate interna, Kevin McAleenan, intr-un comunicat.

Guvernul prevede primirea in total a peste 368.000 de refugiati si solicitanti de azil in 2020, printre care si cele 18.000 de persoane relocate. Doar o mica parte dintre acestea vor primi insa statutul de refugiat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2