SUA: Bilantul sezonului gripal in California a ajuns la 42 de morti

Reclame home 1
Reclame home 1

Patruzeci si doua de persoane din statul american California si-au pierdut viata sezonul acesta in urma contractarii virusului gripal, informeaza agentia DPA, titrat de Agerpres. Primele decese au fost inregistrate in octombrie, debutul oficial al sezonului gripal in Statele Unite. Sezonul gripal din Statele Unite se intinde de obicei pana in luna mai si, in general, atinge apogeul in februarie.

Persoanele varstnice prezinta un risc mai mare de a dezvolta complicatii grave, precum pneumonia.  Jumatate dintre persoanele decedate in California in acest sezon aveau varsta de peste 65 de ani, conform datelor oficiale. Tulpina care circula in acest sezon in statul California si la nivel national este H1N1, un virus gripal de tip A cunoscut sub numele de ”gripa porcina”. Pana in prezent, la nivel national, 77% dintre cazurile de gripa inregistrate au fost testate pozitiv cu H1N1, potrivit Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor (CDC) din Statele Unite.

Copiii si femeile gravide sunt persoanele cele mai expuse pericolului, a explicat directorul medical al Departamentului de Sanatate Publica al comitatului, Jeffrey Gunzenhauser. Potrivit acestuia, zece persoane din acest comitat situat in California au decedat in urma contractarii H1N1.

La nivel national au fost inregistrate deja doua cazuri intens mediatizate de deces ca urmare a contractarii virusului. La 24 decembrie, un baiat in varsta de opt ani aflat in custodia politiei americane de frontiera la granita cu Mexicul a fost rapus de gripa. Mai tarziu in aceeasi saptamana, Bre Payton, o ziarista in varsta de 26 de ani care lucra pentru publicatia online The Federalist, a murit de encefalita, problema provocata de gripa, potrivit declaratiilor angajatorului sau.

Cu toate acestea, autoritatile din domeniul sanitar au declarat ca sezonul gripal din acest an va fi probabil mai putin intens in comparatie cu cel precedent cand tulpina mortala H3N2 a fost cea mai frecventa in SUA. Acest virus a provocat o supraaglomerare a spitalelor, iar stocurile de medicamente au devenit insuficiente. In sezonul gripal anterior s-a inregistrat cel mai mare numar de cazuri de deces ca urmare a gripei inregistrat dupa cel din 1918 cand o pandemie de gripa spaniola a provocat decesul a mii de persoane, a amintit Gunzenhauser.

Desi H1N1 este o tulpina mai putin periculoasa, Gunzenhauser a incurajat populatia cu varsta de peste sase luni sa se imunizeze, mai ales pe fondul unei cresteri a numarului de cazuri pe Coasta de Vest. Vaccinul isi face efectul in circa doua saptamani de la inoculare.

Vaccinul antigripal reduce cu 40% riscul de imbolnavire de gripa in cazul unei gravide si confera imunitate copilului sau, a precizat Gunzenhauser. Persoanele care au fost imunizate si se imbolnavesc totusi de gripa prezinta in general simptome mai putin severe. Sezonul gripal de anul trecut din Statele Unite a provocat decesul a 185 de copii, 80% dintre acestia nefiind vaccinati, potrivit CDC.

Foto: aol.com

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole