SUA: Candidatul republican Jeb Bush a strans fonduri de campanie de 114 milioane dolari

Reclame home 1
Reclame home 1

dolarCampania lui Jeb Bush, aspirant la nominalizare din partea republicanilor in cursa pentru Casa Alba, a strans deja fonduri record de 114 milioane de dolari in primele doua saptamani de la anuntarea candidaturii fostul guvernator la Floridei, potrivit Reuters citata de Agerpres.

Dintre acestea, 103 milioane au fost colectate de un ‘Super PAC’, ‘Right to Rise’, a anuntat joi acest comitet de sprijin, dezmintind zvonurile privind o campanie dezamagitoare de strangere de fonduri. Din cei 9.900 de donatori, peste 9.400 au contribuit cu sume mai mici de 25.000 de dolari.

Contributiile la campaniile candidatilor sunt limitate de legislatie la 2.700 de dolari/persoana, insa aceste plafoane pot fi depasite datorita unei forme juridice denumite ‘Super PAC’. Acest un tip de comitet politic, creat in 2010 cu aprobarea Curtii Supreme, permite strangerea de fonduri fara plafon individual, cu conditia ca entitatea sa ramana in mod oficial independenta de candidat, ceea ce, in realitate, este pus sub semnul indoielii.

‘Right to Rise’ este condus de un colaborator apropiat al republicanului si este dedicat exclusiv sustinerii candidaturii sale. Potrivit asociatiilor care monitorizeaza transparenta vietii publice, Jeb Bush si-a amanat cat mai mult anuntarea oficiala a candidaturii pentru a continua sa stranga fonduri nelimitate prin ‘Super PAC-ul’ sau, ocolind de facto plafoanele stabilite prin lege.

Potrivit Reuters, ritmul campaniei lui Jeb Bush de strangere a fonduri l-a eclipsat pe cel al favoritei democrate, Hillary Clinton. In timp ce campania candidatului republican a strans, in medie, 710.000 de dolari pe zi in cele 16 zile de la anuntarea candidaturii, fostul secretar de stat a colectat ‘doar’ cate 555.555 de dolari in cele 81 de zile de campanie.

Joi si vineri, fostul guvernator al statului Florida urma sa se intalneasca cu unii dintre cei mai importanti donatori la Kennebunkport, in Maine, unde familia sa, din care fac parte ultimii doi presedinti republicani ai SUA, detine o proprietate.

Pana in prezent, sumele stranse de comitetele de sprijin pentru rivalii republicani ai lui Jeb Bush, chiar daca si ele substantiale, sunt mult inferioare. ‘Keep the Promise’, Super PAC-ul senatorului Ted Cruz, a raportat 38 milioane de dolari, iar o organizatie nonprofit si un Super PAC afiliate senatorului din Florida Marco Rubio, fost discipol politic al lui Jeb Bush, au strans impreuna aproape 32 milioane de dolari.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole