SUA cer Chinei sa elibereze zece aparatori ai drepturilor omului si ai libertatilor religioase

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

maini gratii penitenciar puscarie inchisoareStatele Unite au cerut marti autoritatilor chineze sa elibereze zece aparatori ai drepturilor omului si ai libertatilor religioase retinuti in ultimele zile in timpul vizitei in China a unui inalt diplomat american, transmite AFP citata de Agerpres.

Ambasadorul american pentru libertati religioase, David Saperstein, s-a aflat in China intre 20 si 28 august si le-a marturisit marti unor jurnalisti la Washington ca activisti ai drepturilor omului — printre care avocatul Zhang Kai, pastori si alti militanti crestini — au vrut sa-l intalneasca, dar au fost arestati si inchisi saptamana trecuta.

„Ei au fost retinuti in timp ce se pregateau sa ma intalneasca (…) Exista o represiune generala impotriva avocatilor pentru drepturile omului. Zhang Kai este unul dintre cei mai respectati (…) Este un aparator extrem de activ al drepturilor clericilor” crestini, a declarat Saperstein.

Ambasadorul american a denuntat ‘corelarea’ faptului ca „s-a constituit un grup pentru a se intalni cu mine” cu faptul ca, „in noaptea care preceda intrevederea, ei au fost cu totii retinuti”. El a vorbit de asemenea despre „incidente care au vizat oameni cu care noi ne-am intalnit si care au fost de asemenea inchisi”.

„Suntem extrem de ingrijorati si cerem guvernului (chinez) sa-i elibereze imediat pe toti acesti activisti pentru drepturile omului si lideri religiosi”, a mai spus responsabilul administratiei americane.

Unele ONG-uri au denuntat inca din iulie represiunea ‘fara precedent’ din China, prin arestarea a zeci de avocati pentru drepturile omului, printre care si Zhang Kai.

De la venirea la putere a presedintelui Xi Jinping, controlul asupra societatii civile si a cultelor religioase s-a inasprit semnificativ, noteaza AFP. In provincia estica Zhejiang, este in desfasurare de un an si jumatate o vasta campanie de demolare a crucilor de pe biserici protestante si catolice. Mai multe lacasuri de cult au fost complet distruse

SUA si-au inmultit in ultimele saptamani avertismentele catre China privind dosarul sensibil al drepturilor omului si libertatilor religioase care ar urma sa se afle in centrul intrevederilor dintre presedintii Xi Jinping si Barack Obama din cadrul unei vizite de stat a liderului chinez la Casa Alba la sfarsitul lui septembrie.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2