SUA cer explicatii Irakului despre arme cumparate din Iran

PNL

Guvernul american a cerut explicatii luni omologului sau irakian asupra unor informatii de presa care relatau despre incheierea unui contract pentru achizitionare de armament intre Bagdad si Teheran, ceea ce ar constitui o violare a embargoului international impotriva Iranului, transmite Agerpres.

‘Am vazut, desigur, aceste informatii. Daca sunt adevarate, faptul ar ridica nelinisti grave’, a reactionat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Jennifer Psaki, citata de AFP.

Ea se referea la o informatie difuzata de agentia Reuters la Bagdad, afirmand – pe baza unor documente oficiale – ca Iranul a vandut Irakului arme si munitii in valoare de 195 de milioane de dolari.

Acest contract a fost incheiat, conform agentiei, in noiembrie 2013, dupa putin timp de la vizita la Washington a premierului irakian Nouri al-Maliki, care venise sa ceara un ajutor militar american pentru a combate Al-Qaida si alte grupuri ale insurgentilor extremisti suniti.

‘Orice transfer de arme dinspre Iran spre alta tara este o violare directa a Rezolutiei 1747 a Consiliului de Securitate al ONU’, a amintit Psaki.

‘Incercam sa clarificam aceasta problema cu guvernul irakian cu scopul de a fi siguri ca responsabilii irakieni inteleg bine care sunt limitele dreptului international in termenii comertului cu arme cu Iranul’, a mai spus purtatoarea de cuvant, fara a confirma totusi informatiile.

La inceputul lunii ianuarie, generalul iranian Mohammad Hedjazi, adjunct al sefului statului major al fortelor armate, afirmase ca tara sa este dispusa sa furnizeze echipamente militare si sfaturi Irakului pentru a-l ajuta sa lupte impotriva Al-Qaida.

Aceasta declaratie fusese facuta dupa o luna de la vizita premierului irakian – siit – in Iran.

SUA si-au exprimat disponibilitatea de a ajuta Irakul sa lupte impotriva Al-Qaida si a altor grupuri sunite extremiste, ca Statul Islamic in Irak si in Levant (EIIL). Astfel, Washingtonul s-a angajat sa-si accelereze livrarile de rachete Hellfire si de drone de supraveghere. Pentagonul a afirmat ca este dispus sa vanda mai multe rachete si 24 de elicoptere de atac Apache.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Omul Revolutionar

    Irakul a vandut Iranului acum multi ani tehnologia de fabricare a rachetelor si altor arme nucleare
    Nu inteleg ce cere SUA?

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1