SUA: Contaminarea cu microplastic, identificata in surse comune de apa subterana

PNL

Un studiu efectuat la Universitatea Illinois a identificat fibre de microplastic, alaturi de o varietate de contaminanti rezultati din gospodarii, in doua panze freatice de pe teritoriul acestui stat american, relateaza agentia Xinhua, informeaza AGERPRES.

O echipa de oameni de stiinta a colectat saptesprezece probe de apa din puturi si izvoare, unsprezece dintr-un acvifer localizat intr-un strat calcaros din apropiere de zona metropolitana Saint Louis si sase dintr-un acvifer continand fisuri mult mai mici dintr-o regiune rurala din nord-vestul statului Illinois.

In urma analizelor s-a dovedit ca toate probele, cu exceptia uneia, contineau microparticule de plastic, concentratia maxima observata fiind de 15,2 particule la litru, in cazul unui esantion de apa dintr-un izvor din zona Saint Louis.

Cercetatorii au concluzionat ca aceste concentratii sunt comparabile cu cele observate in probele prelevate din ape de suprafata, din rauri si paraie din regiunea Chicago.

Alaturi de microplastic oamenii de stiinta au descoperit o diversitate de contaminanti rezultati din produsele de curatenie si pentru ingrijire corporala, un indiciu potrivit caruia fibrele ar proveni din fosele septice ale gospodariilor.

Este nevoie insa de numeroase alte cercetari pe acest subiect, dupa cum a declarat John Scott, cercetator la Centrul pentru Tehnologii Durabile din Illinois si coautor al studiului.

Specialistul anticipeaza ca poluarea cu microplastic, atat in apa de suprafata cat si in cea subterana, va constitui o problema multi ani de acum inainte. “Chiar daca renuntam la plastic azi, ne vom confrunta multi ani cu aceasta problema deoarece plasticul nu dispare niciodata”, a spus Scott.

“Se estimeaza ca 6,3 miliarde de tone de deseuri din plastic au fost produse din anii 1940, iar 79% din aceasta cantitate se afla acum in depozitele de deseuri sau in mediul natural”, a adaugat cercetatorul.

“Ideea ca aceste materiale sunt de unica folosinta este atat de ciudata, ele fiind concepute sa reziste pentru totdeauna”, a subliniat Scott.

Acviferele in formatiuni calcaroase fisurate, o sursa de apa subterana, reprezinta 25% din cantitatea de apa potabila disponibila la nivel mondial.

Rezultatele studiului au fost publicate in cea mai recenta editie a jurnalului Groundwater.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1