SUA critica dur evolutia ”dezamagitoare” a Ungariei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Statele Unite au criticat dur vineri evolutia ‘dezamagitoare’ a Ungariei, pozitie ce confirma o deteriorare a relatiilor dintre Washington si Budapesta in urma numeroaselor decizii controversate luate de executivul condus de Viktor Orban, transmite AFP citata de Agerpres.

‘Evolutiile sunt dezamagitoare (…) si ca aliati suntem preocupati sa vedem cu ce viteza aceste evolutii se dezvolta’, a declarat la o conferinta de presa desfasurata la Budapesta insarcinatul cu afaceri al SUA, Andre Goodfriend, diplomatul care conduce ambasada americana in lipsa ambasadorului.

Dupa ce a amintit ca Ungaria a fost una dintre tarile est-europene care au reusit sa realizeze cu succes cea mai rapida tranzitie democratica dupa caderea comunismului in anul 1989, diplomatul american a precizat ca preocuparea manifestata in prezent la Washington este generata in prezent de evolutii precum ‘schimbarea climatului politic, slabirea statului de drept, atacurile la adresa societatii civile sau lipsa de transparenta’.

Remarcile acestuia survin la o saptamana dupa ce Washingtonul a anuntat ca sase inalti responsabili ungari, suspectati de fapte de coruptie, au fost declarati indezirabili pe teritoriul american. Nu au fost comunicate numele lor, dar unele publicatii au relatat ca unul dintre ei ar fi seful fiscului ungar.

Premierul conservator Viktor Orban, care a obtinut in luna aprilie un nou mandat dupa ce a castigat detasat alegerile legislative, a provocat numeroase critici in UE si SUA prin promovarea unor reforme ce au restrans libertatea justitiei, presei si a societatii civile, iar pe plan economic executivul sau a luat decizii criticate sever de Comisia Europeana, precum impozitarea suplimentara a sectorului financiar-bancar si a companiilor straine din sectorul energetic, nationalizarea fondurilor de pensii si sporirea controlului guvernamental asupra Bancii Centrale.

De altfel, Orban a declarat deschis ca doreste sa renunte la democratia liberala in favoarea unui ‘stat iliberal’, referindu-se la modelul promovat in Rusia si China. De asemenea, Ungaria a criticat sanctiunile adoptate de statele occidentale impotriva Rusiei ca urmare a actiunilor destabilizatoare ale acesteia din urma in Ucraina.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *