SUA: Donald Trump anunta sase masuri pentru primele 100 de zile de mandat

Reclame home 1
Reclame home 1

Donald-TrumpPresedintele american ales Donald Trump nu si-a format inca guvernul, dar tocmai a anuntat primele masuri pe care le va lua la Casa Alba si toate aceste masuri se subordoneaza unui singur principiu: America mai intai („America First”, sloganul sau electoral), comenteaza marti AFP, informeaza AGERPRES.

Cu un mic drapel american pe reverul sacoului, liderul populist a enumerat intr-o scurta inregistrare video cele sase masuri-cheie pentru primele 100 de zile la conducerea SUA.

Este vorba de „reformarea” clasei politice, de „reconstruirea clasei noastre de mijloc” si de „a face America mai buna pentru toata lumea”, declara Trump, care va fi investit in calitate de cel de-al 45-lea presedinte al SUA la 20 ianuarie.

Trump a anuntat ca, inca din prima zi a presedintiei sale, va angaja retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Transpacific (TPP), semnat in 2015 de 12 tari din regiune, excluzand China. Pentru a intra in vigoare, acest parteneriat incheiat de presedintele democrat Barack Obama mai trebuie aprobat de catre Congres, dominat de republicani. Aceasta decizie suscita ingrijorarea tarilor din regiunea respectiva, care a reprezentat prioritatea geostrategica si economica a administratiei democrate.

In schimb, Donald Trump vrea sa negocieze tratate „bilaterale” care, in opinia sa, „vor aduce locuri de munca si industrie pe pamant american”.

In materie de imigratie si dupa ce a desemnat un ministru al justitiei cu o linie dura in acest sens, in persoana senatorului Jeff Sessions, Trump intentioneaza sa „ancheteze abuzurile comise in programele de acordare a vizei” pentru a nu descalifica „muncitorul american”.

Privitor la securitatea nationala, in conditiile in care principalul sau consilier va fi generalul (r.) Michael Flynn, militant virulent impotriva extremismului islamic si indulgent cu Rusia, presedintele ales va cere Ministerului Apararii si sefului Statului Major un „plan complet destinat protejarii infrastructurii vitale a Americii de atacurile cibernetice si de toate celelalte forme de atac”.

In materie de energie, Trump, care este inconjurat de responsabili „climatosceptici”, a indicat ca va „anula restrictiile care distrug locuri de munca in domeniul productiei” de energie, inclusiv gaze naturale, gaze de sist si carbune ‘curat’, „creand astfel milioane de locuri de munca bine platite”.

In fine, in ceea ce priveste masurile cinci si sase prioritare, Trump a promis sa lupte impotriva birocratiei, prin eliminarea a doua regulamente din noile reglementari adoptate, si pentru o noua „etica” politica, care interzice orice trecere la privat timp de cinci ani pentru toti membrii executivului.

Nu mai sunt mentionate propunerile sale polemice privind zidul intre Mexic si SUA, expulzarea a milioane de migranti fara documente si limitarea intrarii pe teritoriul american a musulmanilor sau anularea reformei in domeniul sanatatii Obamacare.

Viitorul presedinte, care a acordat doar doua interviuri de la alegerea sa la 8 noiembrie, nu a facut inca toate numirile in administratia sa.

Alegerea lui parea sa se indrepte luni catre personalitati mai consensuale pentru functii-cheie precum diplomatia, apararea si economia, dupa prima serie de nominalizari dintre sustinatori ai linii foarte dure in materie de securitate, islam sau imigratie.

Purtatorul de cuvant al echipei sale de tranzitie nu a fost prea clar luni in privinta calendarului numirilor. Trump urmeaza ca marti seara sau miercuri dimineata sa-si ia o „scurta pauza” pe o alta proprietate a sa, Mar-a-Lago, in Florida.

In 2008, Barack Obama a asteptat 1 decembrie pentru a anunta cele mai importante numiri, inclusiv cea a lui Hillary Clinton ca secretar de stat.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole