SUA: Restrictiile privind grasimile trans au condus la reducerea cazurilor de infarct si accident vascular cerebral 

In orasele in care a fost restrictionata sau interzisa introducerea grasimilor trans in alimente, numarul persoanelor spitalizate ca urmare a unor evenimente provocate de bolile cardiovasculare a scazut cu circa 6% intr-un interval de trei ani de la intrarea in vigoare a acestor schimbari, potrivit unui studiu al Yale School of Medicine, citat de UPI, informeaza AGERPRES.

Grasimile trans, care se regasesc in produse precum chipsuri, biscuiti, alimente prajite si produse de patiserie, au fost asociate cu o crestere a riscului de afectiuni cardiace. Ca raspuns, unele dintre orasele din Statele Unite au implementat politici de reducere a acestora in meniurile restaurantelor.

”Studiul nostru subliniaza influenta pe care o au politicile publice asupra sanatatii cardiovasculare a populatiei. Grasimile trans au efecte nocive pentru sanatatea cardiovasculara, iar minimizarea sau eliminarea lor din dieta poate reduce in mod substantial rata infarcturilor si a accidentelor vasculare cerebrale”, noteaza dr. Eric Brandt, din cadrul Yale School of Medicine, autorul studiului publicat miercuri in jurnalul ”JAMA Cardiology”.

Oamenii de stiinta au comparat informatii prelevate in perioada 2002-2013 din mai multe regiuni din statul New York, cu sau fara restrictii privind grasimile trans. In urma cercetarii, s-a descoperit un declin cu 6% al spitalizarilor din cauza infarcturilor si a accidentelor vasculare cerebrale in zonele in care existau interdictii in utilizarea grasimilor trans intr-o perioada de trei ani de la implementarea politicilor, in comparatie cu regiunile in care nu existau astfel de restrictii.

Cu privire la aceste rezultate, Brandt a declarat ca ”este un declin destul de substantial”.

Desi studiul a identificat o legatura intre restrictiile privind grasimile trans si scaderea riscului de infarct si accident vascular cerebral, este important de notat ca cercetarea nu a fost conceputa sa dovedeasca o legatura directa cauza-efect in acest sens, mentioneaza sursa citata.

In 2018, o interdictie a Administratiei pentru Alimente si Medicamente din SUA (U.S. Food and Drug Administration) privind uleiurile partial hidrogenate din alimentatie va elimina aproape in totalitate grasimile trans la nivel national.

Concluziile acestui studiu sugereaza ca initiativa FDA va conduce la efecte benefice extinse, conform lui Brandt. ”O interdictie a grasimilor trans la nivel national este un castig pentru milioanele de persoane cu risc de boli cardiovascular”, a spus acesta.

De asemenea, specialistul a precizat ca grasimile trans sunt uneori greu de identificat pe etichetele produselor alimentare. ”Chiar daca unele companii au redus cantitatea de grasimi trans din alimente, reglementarile FDA privind etichetarea permit ca o cantitate de pana la 0,49 grame de grasimi trans pe portie sa fie mentionate drept 0 grame”, sustine Brandt in comunicatul Yale. Acesta a adaugat ca grasimile trans se regasesc de multe ori pe etichete sub denumirea de uleiuri partial hidrogenate.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1