SUA: Statul New York asteapta un val de procese din partea victimelor abuzurilor sexuale din copilarie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Peste o mie de persoane sunt asteptate sa intenteze procese civile in instantele din statul american New York incepand de miercuri in legatura cu abuzurile sexuale pe care afirma ca le-au suferit in copilarie, acest val anticipat de procese fiind prilejuit de relaxarea termenelor de prescriptie a faptelor vechi de decenii, transmite Reuters, titrat de Agerpres.

Instantele din statul New York au desemnat 45 de judecatori care se vor ocupa de cazurile ce vor intra sub incidenta Legii victimelor copii, adoptata in cursul acestui an. Legea prevede suspendarea, timp de un an, a termenelor de prescriptie care faceau imposibila depunerea de plangeri pentru fapte mai vechi si pe care criticii le considerau prea restrictive. Totodata, legea instituie perioade mai lungi pentru inculparile penale si actiunile civile in viitor.

Sistemul de justitie din New York le-a oferit pregatire speciala judecatorilor si a introdus reguli vizand accelerarea solutionarii plangerilor, care pot rezulta in acordarea de despagubiri financiare victimelor.

‘Cazurile aduse la lumina prin Legea victimelor copii au o importanta cruciala, ridicand numeroase provocari juridice, care trebuie transate cat mai consecvent si mai rapid cu putinta’, a declarat judecatorul-sef al statului New York, Lawrence Marks.

O singura firma de avocatura, Weitz & Luxenberg, a anuntat ca va intenta 400 de procese doar in New York in numele clientilor sai – adolescenti, adulti, dar si persoane de peste 90 de ani.

Un alt grup de firme de avocatura a declarat ca va reprezenta cel putin 170 de reclamanti in tot statul New York, multe dintre plangeri fiind indreptate impotriva Bisericii Catolice.

‘Institutiile si scolile care au acoperit aceste fapte timp de decenii (sa stie ca) s-a terminat (…) Acum avem sansa sa-i aducem in fata justitiei’, a declarat marti avocatul Jonathan Sedgh, intr-o conferinta de presa in Manhattan.

Firma sa a precizat ca peste 400 de procese vor fi deschise in saptamanile urmatoare impotriva unor biserici, scoli, spitale si alte institutii din metropola New York. La nivelul intregului stat, ea va reprezenta peste 1.200 de persoane care spun ca au fost abuzate sexual in copilarie de rude, vecini sau membri ai clerului.

Organizatia Cercetasii Americii si Biserica Catolica in special s-au pregatit pentru procesele ce vor fi ocazionate de relaxarea prevederilor privind termenele de prescriptie in New York, pana in acest an unele din cele mai stranse din SUA.

Dupa ce legea a fost promulgata, ambele organizatii au incurajat victimele sa iasa in fata, iar firmele de avocatura au lansat campanii publicitare in acelasi sens.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *