SUA: Sute de milioane de numere de telefon asociate conturilor Facebook ar fi fost expuse online

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Numerele de telefon asociate cu peste 400 de milioane de conturi de Facebook stocate in mediul online ar fi fost expuse la utilizarea cu rea intentie, cea mai recenta incalcare de catre grupul american a protectiei datelor cu caracter personal, a anuntat miercuri site-ul TechCrunch, citat de AFP, informeaza AGERPRES.

Un server vulnerabil ar fi stocat 419 milioane de informatii de contact ale utilizatorilor celei mai mari retele de socializare din lume in mai multe baze de date, printre acestea numarandu-se 133 milioane de conturi din Statele Unite, peste 50 de milioane de conturi din Vietnam si 18 milioane din Marea Britanie, potrivit site-ului american.

Bazele de date contineau identitatile utilizatorilor de Facebook – o combinatie de cifre unica pentru fiecare cont -, precum si numerele de telefon asociate profilurilor, sexul unor utilizatori si zona lor geografica.

Serverul nu era protejat cu parola, ceea ce inseamna ca oricine putea accesa bazele de date. El a ramas online pana miercuri seara tarziu, cand TechCrunch a contactat firma care oferea gazduirea serverului.

Facebook a confirmat partial informatiile TechCrunch, insa a minimizat incidentul, dand asigurari ca, potrivit stadiului actual al verificarilor, numarul de conturi vizate ar fi de doar jumatate din cele 419 milioane anuntate.

Grupul a adaugat ca multe dintre conturi erau copii si ca datele erau vechi. “Toate aceste date au fost retrase si nu am identificat niciun semn care sa indice faptul ca securitatea acestor conturi de Facebook a fost compromisa”, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al companiei.

Dupa scandalul Cambridge Analytica din martie 2018, care a dezvaluit exploatarea in scopuri politice a datelor a milioane de utilizatori Facebook fara stiinta lor, grupul a eliminat o functionalitate ce permitea cautari pe platforma cu ajutorul numerelor de telefon.

Publicarea online a numerelor de telefon expune utilizatorii la apeluri nesolicitate sau la atacuri ale hackerilor – asa cum i s-a intamplat recent si directorului Twitter, Jack Dorsey, aminteste AFP.

La sfarsitul lunii august, Facebook a dezvaluit testele pentru o noua caracteristica ce permite utilizatorilor sa controleze datele personale preluate de compania americana de pe reteaua de socializare. Acest anunt a venit la mai putin de o saptamana dupa publicarea unor noi informatii privind practicile Facebook, care a confirmat ca a transcris mesajele audio ale utilizatorilor serviciilor sale, dupa ce a negat mult timp acest lucru.

La sfarsitul lunii iulie, Facebook a fost amendata cu o suma record de 5 miliarde de dolari din partea Comisiei Federale de Comert (FTC) din Statele Unite pentru ca nu a protejat datele personale ale utilizatorilor sai.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2