SUA trimit cateva sute de instructori militari in Irak 

Reclame home 1
Reclame home 1

soldatiAdministratia americana pregateste un plan de infiintare a unei noi baze militare in provincia irakiana Al-Anbar (vest) si de trimitere a catorva sute de instructori si consilieri suplimentari in sprijinul fortelor irakiene confruntate cu ascensiunea Statului Islamic (SI) in zona, transmite Reuters, citand oficiali de la Washington.

Presedintele Barack Obama ar putea aproba chiar miercuri extinderea contingentului american in Irak, a dezvaluit o sursa apropiata discutiilor. Gestul ar marca prima ajustare semnificativa a strategiei sale de cand jihadistii din Statul Islamic au preluat luna trecuta capitala provinciei, Ramadi. Totusi, sustin sursele, Obama va ramane fidel pozitiei sale impotriva trimiterii de trupe americane in lupta sau chiar aproape de prima linie, transmite Agerpres.

Chiar si o intarire modesta a prezentei americane ar ajuta fortele irakiene sa planifice si sa duca la indeplinire un contraatac de recucerire a orasului Ramadi, si-au exprimat speranta oficialii citati de Reuters.

Multi critici sustin insa ca actualul contingent de 3.100 de instructori si consilieri americani este departe de a fi suficient pentru a intoarce cursul confruntarilor. Pana acum, fortele irakiene, sprijinite de SUA, au inregistrat numai succese temporare impotriva combatantilor Statului Islamic, care au preluat controlul asupra unei treimi din teritoriul irakian in ultimul an, printr-o campanie brutala de ucideri in masa.

Luni, Obama a declarat ca SUA nu au inca o ‘strategie completa’ pentru antrenarea fortelor de securitate irakiene vizand recucerirea zonelor pierdute.

Dupa caderea orasului Ramadi in mainile SI, ceea ce a atras criticile dure ale americanilor fata de armata irakiana, Washingtonul a inceput sa accelereze livrarea de arme catre fortele guvernamentale si sa examineze cai de imbunatatire a programului de instruire.

Potrivit unui oficial american, numarul fortelor suplimentare ce vor fi desfasurate se va ridica la cateva sute, un alt responsabil vorbind despre o cifra sub 500 de militari. Fortele american desfasoara deja instruirea irakienilor la baza Al-Asad din provincia Al-Anbar.

Speculatiile privind amplasamentul noii facilitati s-au concentrat pe o zona din apropierea orasului Habbaniya, unde se afla o baza a armatei irakiene. Noua instalatie militara ar permite fortelor americane sa ofere un sprijin mai mare luptatorilor tribali sunniti, care trebuie inca sa mai primeasca intreg sprijinul si armele promise de guvernul de la Bagdad, condus de siiti.

‘Luam in considerare o serie de optiuni de a accelera instruirea si echiparea fortelor de securitate irakiene pentru a le sprijini in lupta impotriva Statului Islamic. Aceste optiuni includ trimiterea de instructori suplimentari in Irak’, a declarat Alistair Baskey, purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala de la Casa Alba, refuzand sa ofere alte detalii.

Planul initial era ca 9.000 de militari irakieni sa fie instruiti anual. Pana saptamana trecuta, numarul lor era deja de 8.920, alti 2.600 aflandu-se in diferite etape de instruire, a indicat, la Pentagon, purtatorul de cuvant Steve Warren.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2